Gasztro

Hétvégi menü pezsgőben úszó szilveszteri hétvégére

Töltött káposztán, bejglin és zserbón túl, év eleji diétán innen: itt az év utolsó hétvégéje! Zárjátok méltó módon az évet, egyetek finomakat, hogy aztán legyen, ami felszívja a holnapi bulin a sok pezsgőt! 2016 utolsó hétvégéi menüje tálalva!

Az év utolsó hétvégéjén sem hagyunk cserben titeket, készültünk egy isteni hétvégi menüvel, ami tökéletes zárása lesz ennek az évnek. Voltak kedvenceink idén is: a fűszeres finomságokra épülő hétvégi menüt már többször elkészítettük, és ősszel nagy favorit volt a sajtimádók hétvégi menüje is, és bár sok különböző témát körüljártunk a hétvégi menükkel, most úgy döntöttünk, hogy nem tematizálunk, csak összeválogattuk aktuális kedvenceinket. 

Chiapuding kivivel és mandulával

Hétvégi menü pezsgőben úszó szilveszteri hétvégére

Hozzávalók:

  • 1/4 bögre chiamag
  • 1 bögre mandulatej
  • 1/2 ek. méz
  • kivi
  • méz
  • mandulalapocskák

Keverd össze a hozzávalókat egy zárható edényben.Tedd hűtőbe egész éjszakára. Mézzel turmixolt kivipürével és száraz serpenyőben pirított mandulával tálald.

Lazacfilé narancsos-mazsolás kuszkusszal

Egyszerű és elegáns ünnepi menü

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg bőrös lazacfilé 
  • 25 dkg kuszkusz
  • 20 dkg mazsola 
  • 1 narancs héja és leve 
  • 20 dkg kesudió 
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors 
  • olívaolaj

A kuszkuszt öntsük 3 dl forrásban lévő sós vízbe (ha van húslevesünk, abba), majd zárjuk is le alatta a gázt. Fedjük le és hagyjuk, hogy a kuszkusz megpuhuljon. Adjuk hozzá a mazsolát, a durvára vágott kesudiót, a narancs lereszelt héját, az apróra vágott petrezselymet, 4-5 kanál olívaolajat, sózzuk, frissen őrölt borssal ízesítsük. A lazacot pikkelyezzük le, tegyük tepsire, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a narancs levével és 2 kanál olívaolajjal. Szedjünk rá egy réteg kuszkuszt, és 220 fokra melegített sütőben süssük 20 perc alatt készre. A maradék kuszkuszt kínáljuk köretként! 

Csokis joghurthab

Hétvégi menü pezsgőben úszó szilveszteri hétvégére

Hozzávalók:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg natúr joghurt
  • 2 ek. méz

A csokoládét kockákra törjük, 2 kockát félreteszünk, a többit kis lábasban vízgőz felett vagy alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, felverjük a habtejszínt. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt és az olvasztott csokoládét. Ízlés szerint még adhatunk hozzá mézet, majd poharakba adagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor a félretett 2 kocka csokit lereszeljük, és megszórjuk vele a krémet. 

Pezsgős rizottó

Hétvégi menü pezsgőben úszó szilveszteri hétvégére

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dkg vaj
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 10-12 gomba
  • 1 bögre rizs
  • 2-3 bögre alaplé
  • 1,5 dl pezsgő
  • 2-3 csipet só

Vízzel öblítsük át a rizst. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és pároljuk meg rajta a felaprított hagymát és a gombaszeleteket. Adjuk hozzá a rizst, keverjük át, pirítsuk, majd öntsük fel a pezsgővel.  Nagyjából két-három perc forralás után öntsünk hozzá fél pohár alaplevet (vagy vizet). Hagyjuk, hogy a rizs magába szívja, ekkor öntsünk hozzá megint fél bögre levesalaplét. Így, apránként adagolva keverjük hozzá a levest és főzzük puhára a rizst. Szórjuk meg petrezselyemmel és reszelt sajttal.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top