Gasztro

Főzz brokkolival, legyen színesebb az ebéd télen is!

A nyári friss és üde színek már nagyon hiányoznak a tányérunkról, pedig még várnunk kell egy ideig a színes gyümölcsökre és zöldségekre. Még szerencse, hogy itt van nekünk a brokkoli, megmenteni a telet a szürkeségtől!

A brokkolit természetesen nemcsak a színe miatt szeretjük, hanem azért is, mert egészséges, tele van vitaminokkal, és mert könnyű bánni vele, és viszonylag olcsó is. Nem csoda, hogy nem tudunk betelni a brokkolis tésztával és a brokkolis lasagnéval sem, ahogy az alábbi három recept is biztos állandó vendég lesz az asztalunkon.

Gordon Ramsay egyszerű brokkolikrémlevese

Főzz brokkolival!

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 tk. só
  • frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
  • víz
  • olívaolaj
  • kecskesajt – tálanként 2 szelet
  • dióbél – tálanként 5 db

Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.

Mandulás-brokkolis spagetti

Főzz brokkolival!

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 50 dkg spagetti
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • 5 dkg parmezán sajt
  • olívaolaj
  • 2 dkg vaj

A brokkolit, hosszabb szárát rajta hagyva, rózsáira szedjük. Vizet forralunk, majd sózzuk, 1 mk. szódabikarbónát adunk hozzá, és beletesszük a brokkolit. Ahogy újra felforrt, jeges vízbe szedjük, hogy minél hamarabb lehűljön, és roppanós maradjon. A mandulát zsiradék nélkül barnára pirítjuk. A hagymát finomra vágjuk, és olívaolajon lassan megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel, felforraljuk,  félrehúzzuk. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, levéből 2-3 dl-t félreteszünk, majd lecsepegtetjük. Ezután visszatesszük a tejszínt a tűzre, hozzáöntünk 2 dl főzővizet, ízesítjük sóval, szerecsendióval és fekete borssal. 3 percig főzzük, ekkor beleforgatjuk a tésztát, majd legvégül az alaposan lecsepegtetett brokkolit. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a vajat, megszórjuk a mandulával és a frissen reszelt parmezánnal.

Csirkerakottas brokkolival

Főzz brokkolival!

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkecomb
  • 40 dkg brokkoli
  • 4 dl tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 bögre rizs
  • 2 tojás
  • 1 ek. szárított majoránna
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj

 Az apróra kockázott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockázott csirkehúst, a majoránnát, 1 szem darabolt paradicsomot, a fűszerpaprikát. Megsózzuk, megborsozzuk, öntünk alá 1 dl vizet, és puhára pároljuk a húst. Közben sós vízben a rizst kifőzzük, és leszűrjük. A nagyobb rózsákra szedett brokkolit forrásban lévő vízbe tesszük, és majdnem teljesen puhára főzzük, de vigyázzunk, ne főzzük szét! Leszűrjük. A brokkolirózsákat vastagabb szeletekre vágjuk. Tűzálló tál alját megkenjük olajjal, rárétegezzük a szeletelt brokkoli egyharmadát, a rizs és a csirkeragu felét. Újra brokkoliréteg következik, majd a maradék rizs és húsragu. Brokkolival zárjuk a rétegezést. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal, megsózzuk, megkenjük vele az összeállított rakottas tetejét, és 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

 

Még több recept brokkolival:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top