Gasztro

Brutálisan drágul a vaj

Aki rendszeresen fogyaszt vajat, annak már az elmúlt időben is feltűnhetett a brutális áremelés. Sajnos az ármelkedésnek nincs még vége, a vajak tovább drágulhatnak.

Durva mértékben emelkedett a vaj ára az elmúlt egy évben. A drágulás mértéke 15 és 88 százalék közé tehető. A Magyar Nemzet némi kutatást végzett a vajárak alakulását tekintve, és azt tapasztalták, a jelenleg legdrágább 100 grammos kiszerelésű vajat 309 forintét kínálják a boltokban, ugyanez a vaj tavaly januárban 269 forintba került.

A nagyobb, 200 grammos kiszerelések árát is jócskán megemelték, a legdrágábbat 759 forintért kínálják, míg az olcsóbbnak számító vajak is 599 forintért kaphatók. Utóbbiak tavalyi ára mindössze 319 forint volt, így ezek esetében érvényesítették az áruházláncok a 88 százalékos áremelést.

A vaj ára tehát már most is igen magas az elmúlt évhez képest, szakemberek ugyanakkor azt mondják, ez még nem a plafon, a termékek tovább drágulhatnak. A nyers tej literenkénti termelői átlagára 91,92 forint volt idén februárban, 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vaj kilogrammonkénti feldolgozói értékesítési ára pedig 8 százalékkal, 1376 forintra nőtt idén februárra egy év alatt.

A vaj áfájának csökkentését – a durva áremelkedéstől függetlenül – egyelőre nem tervezi a minisztérium, holott a tej és egyes sajtféleségek esetében már fölmerült annak lehetősége.

Már most is nagyon drága és tovább emelkedhet a vaj ára
Már most is nagyon drága, de még tovább emelkedhet a vaj ára

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top