Gasztro

Mit főzzek ma vacsorára? Paradicsomos lencsefőzeléket

Mielőtt megijednél: ez már rég nem a menzás beton! Ez a paradicsomos lencsefőzelék egy modern, fűszeres főzelék, amit akkor is érdemes kipróbálni, ha világéletedben utáltad a főzelékeket. Könnyen lehet, hogy ezután meg fog változni a véleményed a főzelékekről.

Paradicsomos lencsefőzelék pirított sonkával

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál mustár
  • 8 dl alaplé
  • 2 szál újhagyma
  • negyed citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 40 dkg beáztatott lencse
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt sonka
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre párolom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom a köménnyel, majd hozzákeverem a beáztatott, lecsepegtetett lencsét. Felöntöm az alaplével, beledobom a babért, sózom, borsozom, majd fedő alatt 20-25 percig főzöm. Fele időnél hozzáöntöm a paradicsomlevet és a mustárt, továbbfőzöm. Ha megpuhult, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Kóstolom, ha kell, sózom. Belefacsarom a citromot, rádobom az aprított petrezselyem felét, és összekeverem. Egy serpenyőt felhevítek, pár csepp olajat öntök rá és elkezdem rajta pirítani a sonkát. Ropogósra, aranysárgára sütöm. A végén hozzáadom a hagymát, és 1 percig együtt kevergetem, tálalásnál a főzelék tetejére halmozom. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top