Gasztro

Salátamánia – ha eleged van már a nehéz kajákból

Itt a tavasz, csak pislogunk párat, és jön a nyár, így épp itt az ideje átállni a könnyedebb ételekre. Pont elég volt már a nehéz, téli, húsos fogásokból, jöhetnek végre a saláták minden mennyiségben. Hoztunk pár tippet és receptet, amelyek segítségével talán még azok is rákapnak a salátázásra, akik egyébként maximum köretként tudják elképzelni a zöldségeket.

Mi legyen a salátában?

Könnyű lenne rávágni azt, hogy zöldség, sok zöldség, de a saláta ma már ennél sokkal több. Már rég nem csak az ecetes salátáról, vagy az egymás mellé rakott zöldségekről szól. Néhány kiegészítővel finom, laktató salátákat készíthetünk.

  • Legyen benne egy kis zöld szín: fejes saláta, jégsaláta, rukkola, lollo rosso, endívia, kígyóuborka, brokkoli, kelbimbó, kínai kel.
  • Egy kevés idényzöldség: hónapos retek, póréhagyma, reszelt sárgarépa, paprikadarabok.
  • Legyen benne ropogtatnivaló: szezámmag pirítva, natúr mogyoró, dió vagy napraforgómag.
  • Legyen benne valami pikáns: aszalt gyümölcs, friss gyümölcs, mazsola, csemegekukorica, koktélparadicsom.
  • És legyen rajta “feltét”: grillezett sajt, grillezett csirke, koktélrák, kagyló, tonhalkonzerv, friss kecskesajt, mozzarellagolyók, pulyka- vagy csirkesonka.

Ne feledd Jamie Oliver tanácsát: minél jobban szárítsd meg a salátaleveleket, mert csak akkor fogja jól átjárni őket az öntet. Vannak már erre egyszerű kütyük is, de ha neked pont nincs salátacentrifugád, akkor se ess kétségbe, anélkül is meg lehet szárítani a salátát, csak kicsit időigényesebb.

Az öntet a saláta lelke

Ha az alap megvan, akkor már csak egy jó öntet kell, de az nagyon! Teljesen új szintre emeli a salátánkat egy saját készítésű öntet, ezért jó, ha mindig van otthon egy adag, amit aztán gyorsan elő tudunk kapni, ha épp salátát készítünk. Elég egyszer nekiállni, és kikeverni a megfelelő arányokat, a kész öntet hetekig eláll egy befőttesüvegben. Már csak azért is jó, ha otthon készíted a salátaöntetet, mert a bolti öntetek gyakran tele vannak cukorral, adalékanyagokkal vagy ízfokozókkal, így a salátád aligha marad egészséges. 

Nemcsak finomabb lesz a saláta az öntettől, de a salátaöntetben lévő olaj és savak miatt a szervezeted sokkal könnyebben tudja feldolgozni a salátában lévő tápanyagokat is, ezért még akkor is érdemes egy egyszerű, semleges ízű öntetet készíteni, ha egyébként öntet nélkül is megennéd a salátát. Arra azonban vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok az öntet, és ne áztassuk sokáig a zöldségeket a szószban. A legjobb, ha közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg a salátát egy kis öntettel, és akkor forgatjuk össze.

A legegyszerűbb salátaöntet a vinaigrette, ami egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és frissen őrölt bors keveréke. Ezt az alapreceptet sokféleképpen variálhatjuk: kerülhet bele mustár, zöld fűszerek, méz is akár, hogy csak néhányat említsünk – de tényleg milliónyi verzió létezik. A legjobb, ha kikísérletezünk néhány receptet, amit aztán bármikor elő tudunk venni.

 

Lyoni saláta

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 tojás
  • 10 dkg húsos (Kolozsvári) szalonna kockázva vagy 4-5 szelet bacon
  • 20 dkg frizésaláta vagy bármilyen salátakeverék
  • fél baguette kockázva, olajon megpirítva
  • 1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • 1 dl fehér borecet
  • fél tk. dijoni mustár
  • kb. fél dl olívaolaj
  • só, bors

Forraljunk vizet egy 3 literes fazékban. Ha forr, adjuk hozzá az ecet kétharmadát és fél kiskanálnyi sót is. Állítsuk úgy a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön és finoman üssük bele az egyik tojást. Érdemes előzőleg merőkanálba törni és abból beleengedni, így nem folyik szét a fehérje. Hagyjuk benne 2 percig, majd óvatosan szedjük ki. Ügyeljünk, hogy a sárgája ne sérüljön, mert szétfolyna. A másik tojással is végezzük el ugyanezt. Érdemes langyos vízbe tenni őket, hogy ne hűljenek ki.

Egy keverőtálban négy evőkanál ecetet keverjünk ki a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd folyamatos kevergetés közben adagoljuk hozzá vékony sugárban az olajat. Mintha majonézt készítenénk. Tépkedjük rá a salátát, vagy dobjuk rá a salátakeveréket. Közben egy vastag falú serpenyőben pirítsuk meg a szalonnát, legyen szép piros. Ennek a zsírján pirítsuk ropogósra a kockázott baguette-et is. Tálaláskor forgassuk össze a salátát a dresszinggel, halmozzuk tányérra. Osszuk el rajta a szalonnát és a kenyérkockákat, hintsük meg a friss petrezselyemmel, majd a tegyük a tetejére a buggyantott tojásokat.

Kínaikel-saláta

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók:

  • 40 g mustár
  • 2 főtt tojás
  • őrölt fehérbors
  • 1 nagy fej kínai kel
  • 1 dl olaj
  • 1 citrom leve

A kínai kelt megtisztítjuk, és jól megmossuk, vastag torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük. A nagyobb leveleket kisebb darabokra tépkedjük szét, majd tegyük a hűtőszekrénybe. A megtisztított kemény tojások fehérjéjét apró kockára vágjuk.

A sárgáját villával összetörjük, olajjal, mustárral, az átszűrt citrom levével, sóval, kevés borssal összekeverjük, majd ezt az öntetet ráöntjük a hideg salátára, és óvatosan megforgatjuk.

Fa- vagy üvegtálba rakjuk, és a tetejére szórjuk az összevágott tojásfehérjét.

Mozzarellás-epres spenót

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 100 g bébispenót
  • 250 g eper
  • 200 g minimozzarella
  • só, frissen őrölt fekete bors
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • kevés balzsamecet

Az epret folyó víz alatt leöblítjük, leveleit eltávolítjuk, a gyümölcshúst 2-3 mm vékonyan felszeleteljük. A spenót- és a bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítjuk. A mozzarellagolyókat lecsöpögtetjük.

A  spenótot, az epret, a sajtot és a bazsalikomleveleket tányérokra rendezzük, megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel valamint extra szűz olívaolajjal, és azonnal tálaljuk.

Almás zellersaláta

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók:

  • 10 dkg zellergumó
  • 2 alma
  • 1-2 csipet só
  • 1 ek. almaecet
  • 3 ek. olívaolaj
  • fél csokor szárzeller
  • 1 ek. citrom leve
  • 8 dkg dió

A zellergumót először vékony szeletekre vágjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük. A szárzellert megmossuk, majd vékonyan felszeljük. A gránátalmát négybe vágjuk, kifordítjuk, és kiszedjük a magjait. Az almát szintén negyedbe vágjuk, magházát kiszedjük, és vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk. Összekeverjük az almát, a gumós zellerből vágott csíkokat és a szárzellert, majd elkeverjük a citromlével. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd durvára vágjuk. A salátára szórjuk a diót, a gránátalmát. Az öntethez az ecethez keverjük a sót, majd apránként hozzáadjuk folyamatosan keverve az olajat, végül az öntetet a salátához adjuk.

Csicseriborsó saláta

Könnyű és finom falatok: mit vigyünk a strandra?

Hozzávalók:

  • 40 dkg csicseriborsó (konzerv)
  • fél fej lila hagyma
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors

A csicseriborsót lecsepegtetjük, hideg vízzel átöblítjük, és egy nagy tálba öntjük. A lila hagymát meghámozzuk, és felaprítjuk, a koktélparadicsomot és a kígyóuborkát feldaraboljuk. A zöldségeket összeforgatjuk – közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát –, majd meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és hűtőben állni hagyjuk.

 

Mézes-kakukkfüves körtesaláta kék sajttal

Őszi saláták, hogy kitartson a nyári bombaformánk

Hozzávalók (4 személyre):

  • 6 db érett körte
  • 2 nagy fürt kék szőlő
  • 4 marék friss salátalevél
  • 15 dkg pirított török mogyoró
  • 15 dkg kék sajt (gorgonzola, stilton vagy roquefort)
  • 6 ek. olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • Fél tk. szárított kakukkfű
  • 2 ek. méz

A körtéket meghámozzuk, és felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.

Az öntethez az olívaolajat kikeverjük a citrom levével, a mézzel és a kakukkfűvel.
Tányérra helyezzük a salátát, a körtét, a szőlőt, majd rámorzsoljuk a kék sajtot, megszórjuk a pirított mogyoróval, végül meglocsoljuk az öntettel. 

Petrezselymes bulgursaláta

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók:

  • 60 ml olívaolaj
  • 4 paradicsom
  • 60 ml citrom leve
  • 2-3 szál újhagyma
  • 10 dkg bulgur
  • 1 kk. só
  • 1 maroknyi mazsola
  • 2 csokor petrezselyem

Szeleteljük fel a petrezselymet, karikázzuk fel az újhagymát, vágjuk apró kockákra a paradicsomot. A bulgurt öntsük fel kétszer annyi vízzel, és főzzük puhára. Egy tálba öntsük át a megfőtt bulgurt, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a hagymát, a petrezselymet, és a paradicsomot. Ízesítsük csipetnyi sóval. Locsoljuk meg olajjal és citromlével, majd szórjuk rá a mazsolát.

 

Borsós–joghurtos tavaszi saláta

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók 2 főre

  • fél kg főtt burgonya kockázva
  • 1 pár főtt frankfurti virsli, karikázva
  • 3-4 szem retek apróra kockázva
  • 15 dkg főtt zöldborsó (lehet mirelit is)
  • 2 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • 2-3 szál tavaszi hagyma karikázva
  • 1 cikk citrom leve
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 tk. magos dijoni mustár
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • díszítéshez snidling, petrezselyem vagy karikázott újhagyma

Egy nagyobb keverőtálban a joghurtot keverjük össze a mustárral és az olívaolajjal. Borítsuk rá az összes többi hozzávalót, és alaposan forgassuk össze. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük át, szórjuk meg friss zöldekkel. Bármilyen hús kiváló körete.

Céklasaláta garnélával

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb csomag kevert salátamix
  • 2 céklagumó
  • 1 kígyóuborka
  • 1 alma
  • 30 dkg rák (lehet dobozos koktélrák vagy mirelit garnéla, ez utóbbit fokhagymás olajon kell 5 perc alatt elkészíteni)

Öntet:

  • 8 ek olaj
  • 2 ek fehérborecet (vagy valamilyen lágy gyümölcsecet, esetleg citromlé)
  • 1 tk mustár
  • fél tk méz

Az öntet hozzávalóit botmixerrel összekeverjük.
A nyers céklát meghámozzuk (kesztyű!), megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a salátával, a megmosott, felkockázott almával, illetve a szintén felkockázott uborkával. Összeforgatjuk az öntettel, majd rászórjuk a rákokat. Citromlével is meglocsolhatjuk.

 

Avokádós-babos saláta

Salátamánia - minden, ami a tavaszi diétához kell

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 főtt tojás, felezve
  • 4-5 szem koktélparadicsom, felezve
  • 1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
  • 5 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
  • 20 dkg salátalevél (rukola, madár, római, keverék)
  • fél narancs leve
  • fél kk. dijoni mustár
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top