Gasztro

7 isteni finom vasárnapi pite

Meggyes pite, almás pite, amerikai pite, citrompite – és még sorolhatnánk a jobbnál jobb pitéket napokig, de sorolgatás helyett inkább bevált recepteket hoztunk, szülinapra, délutáni tea mellé, vagy csak úgy, mert jók.

A pite az egyik legjobb süti a világon! Millió variációja létezik: készülhet sós pite, édes pite, lehet mini a pite, vagy nagy, tortaszerű, bevethető télen és nyáron is, variálhatjuk a tésztáját, és a töltelékét is, mindig az aktuális hangulatunk és alapanyagok függvényében. Kikapcsolódásnak is tökéletes program a pitesütés, ideális hétvégi program, aminek a család is nagyon fog örülni. Azt nem ígérjük, hogy belőletek is pitesütési tanácsadó lesz, de hogy finom sütiket fogtok sütni, az biztos!

 Csokis-karamelles pite

7 isteni finom pite

Hozzávalók:

  • 25 Oreo keksz apró darabokra törve
  • 5 evőkanál sózatlan vaj olvasztva
  • 30 db tejkaramella 
  • 1 csésze és 4 evőkanál zsíros habtejszín (szétválasztva)
  • 1 csésze pekándió darabokra vágva és megpirítva
  • 2 csésze étcsokoládé-darabka

1. Vajazzunk ki egy közepes piteformát! A zúzott Oreo kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd a keveréket nyomkodjuk be a forma aljába úgy, hogy a forma falaira is jusson!

2. Egy közepes edényben keverjük össze a karamellt és a 4 evőkanál tejszínt! Tűz felett vagy mikróban folyamatos kevergetés mellett olvasszuk össze őket!

3. Tegyünk bele sót ízlés szerint, majd szórjuk bele a megpirított pekándiót is! Egyenletesen töltsük bele a pite “tésztájába”!

4. A maradék 1 csésze tejszínt és a 2 csésze étcsokit gőz felett olvasszuk fel, majd a csokikrémet csorgassuk a sós karamellás massza tetejére!

5. A pite tetejét szórjuk meg nagy szemű sóval, és tegyük 2 órára hűtőbe, hogy összeálljon! Tálalás előtt 10 perccel hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni!

Epres pite

7 isteni finom pite

A pitetésztához

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5-6 ek jeges víz
  • fél mk só

Az epres töltelékhez

  • 25 dkg eper
  • 4 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek kukoricaliszt
  • 1 csomag (10 g) zselatin

Ahhoz, hogy a pitetészta omlós és lágy lehessen, érdemes éjszakára a hűtőszekrényben hagyni. A tésztához mérd ki a lisztet, keverd el benne a sót. A vajat lehetőleg villa segítségével keverd a liszthez. A kezed ne érjen hozzá, mert a melegtől a vaj megolvad, és a tészta már nem lesz olyan omlós, morzsás. Öntsd hozzá a jeges vizet, majd gyors mozdulatokkal formáld a tésztát cipóvá. Csavard alufóliába, és pihentesd a hűtőszekrénybe legalább két órát.

A sütőt 200 fokra melegítsd elő. A legfinomabb epres süti tésztáját kivajazott, lisztezett pitesütő tepsibe vagy kerámiatálba egyenletesen igazgasd el úgy, hogy az edény széléig felérjen a tészta. Told a sütőbe és süsd 25 percig. Mielőtt a tésztát kivennéd a sütőből 1 egész tojáshoz keverj 1 evőkanál tejet, és a sütőből kivett forró tésztát alaposan kend meg vele. Told vissza a pitét még 5-10 percre a sütőbe, de legalábbis addig, amíg szép pirosra sül.

Az epres töltelékhez a vizet kezdd el forralni, öntsd hozzá a cukrot, majd a forrást követően add hozzá a kukoricalisztet is. Folyamatosan kevergetve 5-10 perc alatt, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, majd keverd hozzá a zselatint is. Végül add a töltelékhez az összevágott epret is. Miután langyosra hűlt, töltsd meg vele a kihűlt pitetésztát. Fél órát pihentesd a hűtőszekrényben, majd szeletelve tálald az elkészült epres pitét.

Amerikai pite

7 isteni finom pite

A pite tésztájához

  • 2,5 bögre rétesliszt
  • 3/4 bögre vaj
  • 1/2 bögre margarin vagy más növényi olaj
  • 1/2 bögre hideg víz
  • 2 ek cukor
  • 1 tk só

Az almás töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • 3/4 bögre cukor +1 ek a szóráshoz
  • 2 ek liszt
  • 1 felvert tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • 1/2 mk őrölt szerecsendió
  • 1/2 mk só

A vajat és margarint kissé felolvasztva tudod kimérni, ezt követően ugyanakkor tedd hűtőszekrénybe, amíg teljesen megdermednek.

Mérd ki a réteslisztet, keverd hozzá a cukrot és a sót. Add hozzá a margarint vagy növényi olajat, majd a vajat is. Robotgéppel keverd 10 percig. Kézzel nem szabad hozzáérni, mert a melegtől gyorsan megolvadnak a zsiradékok, és a liszt felszívja azokat. Az amerikai pite tésztájához öntsd a hideg vizet, és keverd tovább. Ha túlzottan kemény lenne a tészta, lazíthatod még kevés hideg vízzel.

Az elkészített tésztát csomagold fóliába, és egy órát pihentesd a hűtőszekrényben. Lehetőleg továbbra se érj hozzá meleg kézzel.

A lehűtött tésztát felezd meg, egyiket nyújtsd, és igazgasd el a pitesütő formában úgy, hogy felérjen az oldaláig. A tészta másik felét is nyújtsd ki, helyezd tányérral, takard le fóliával, és a sütőtálba helyezett lappal együtt tedd vissza a hűtőbe még fél órára.

Folytasd a mennyei pitereceptet, amelyhez a sütőt melegítsd elő 220 fokra, majd készítsd el az almás tölteléket. Az almákat mosd le, töröld szárazra, pucold meg, távolítsd el a magházat, és darabold fel apró kockákra.

Keverd hozzá a cukrot, a lisztet, a fűszereket és a sót, locsold meg a citromlével. Hagyd állni, amíg kicsöpög a leve.

A hűtőből kivett és már előkészített tésztát vékonyan kend át a fűszeres almalével. Töltsd bele az almát, majd a másik tésztával fedd be. A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy ne tudjon a töltelék kifolyni belőle.

A kissé felvert tojásfehérjével alaposan kend át a tésztát. Told a sütőbe és 25 perc alatt süsd szép aranybarnára. Vedd le a sütő hőfokát 190 fokra, az amerikai almás pitét szórd meg a maradék cukorral, told vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg a cukor “bugyogni” kezd a sütemény tetején. Nagyjából 30-35 perc. Az elkészült pitét vedd ki a sütőből, pihentesd négy órát, majd fölszeletelve önmagában, vagy vaníliafagyival kínáld.

Meggyes pite

7 isteni finom pite

A tésztához:

  • 30 dkg liszt 
  • 12 dkg cukor 
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 /3 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 1 üveg magozott meggybefőtt (öntsd le a levét!)
  • 1 ek méz
  • 2 ek barna cukor (ha szükséges)
  • 3 ek házi meggylekvár
  • 2 ek gríz

A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, majd elkezdjük összegyúrni. A végén nem baj, ha ragadós a pitetésztánk, egy pici liszttel megszórjuk, majd fóliába tekerve egy órára – de akár egy éjszakára is – a hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, ugyanis a puha vaj miatt nem lehet a tésztával azonnal dolgozni.

A meggybefőtthöz adjuk a meggylekvárt és összefőzzük. Hozzáadjuk a mézet, a cukrot, és ha a végén túl híg, akkor néhány kanál grízzel sűrítjük. Hagyjuk kihűlni. 

A pitetésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán a tészta 2/3 részét kinyújtjuk. Óvatosan kell dolgozni, hiszen ahogy melegszik a vaj, úgy lesz egyre nehezebb nyújtani a tésztát. Lisztezni lehet többször, végül egy kb. 0.5 cm vastag köralakot kell kapnunk. A lisztezett, kivajazott piteformába óvatosan belehelyezzük a tésztát. Rányomjuk a széleit a forma oldalára, majd levágjuk késsel a felesleget. Megszurkálhatjuk 1-2 helyen, majd jöhet bele a kihűlt, sűrű töltelék! A maradék tésztából derelyevágóval készíthetünk a pite tetejére csíkokat, vagy különböző formával vághatunk ki rá különböző formákat…200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ezután levesszük 170 fokra a sütő hőmérsékletét, és aranybarnára sütjük. Ha úgy látjuk, hogy túlságosan hamar barnul a tésztánk teteje, érdemes akár 150 fokra is levenni a hőfokot. 

Citrompite

7 isteni finom pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 180 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 60 g porcukor
  • 1 tk. szódabikarbóna

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 70 g liszt
  • 200 g cukor
  • 6 egész tojás
  • 70 ml tej
  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja

Hozzávalók a tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín

Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.

 

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.

Lime-os pite

7 isteni finom pite

Hozzávalók 20-22 cm átmérőjű tortaformához:

A kekszalaphoz:

  • 125 g puha vaj
  • 250 g keksz /zabkeksz vagy esetleg háztartási keksz

A krémhez:

  • 350 g (2 tubus) cukrozott sűrített tej
  • 2 tojássárgája
  • 3 lime reszelt héja és leve

A tetejére:

  • 2 dl hideg habtejszín

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformát.

2. A kekszet robotgéppel finom morzsásra aprítjuk, majd összemorzsoljuk a puha vajjal. Vizes kézzel a tortaformába döngöljük, úgy, hogy oldalfalat is csinálunk neki.

3. Sütőbe toljuk és kb. 12 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből és félretesszük.

4. A tojások sárgáját fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a sűrített tejet, a lime-ok héját és levét és simára keverjük.

5. A kekszes sütialapra öntjük és visszatesszük a sütőbe. Elvileg 10 percig kell sütni – én sütöttem 25-ig – nem akartam, hogy folyós maradjon, tutira mentem. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük minimum 2 órára.

6. A hűtőből kivéve  óvatosan lecsatoljuk a tortaforma oldalát, és felvert tejszínt adagolunk a tetejére (ehhez adhatunk kevés porcukrot, de nem muszáj). Ha van még lime, akkor reszelhetünk rá egy kicsit, hogy szebb legyen:)

Megjegyzés: ez egy viszonylag vastag és magas kekszalap, mert én azzal is tutira akartam menni. Ha Te bátrabb vagy, nyugodtan csökkentheted a vaj és keksz mennyiségét – nyilván arányosan.

Gesztenyés-körtés pite

7 isteni finom pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg + nyújtáshoz liszt
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 2 db tojássárgája
  • kevés fahéj
  • 3-4 db körte
  • 2 dl habtejszín
  • 50 dkg gesztenyemassza

A lisztet a vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a gesztenyemasszát lereszeljük, majd a tejszínnel és a tojássárgájával simára dolgozzuk. Az előkészített formába simítjuk. A körtéket hámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a hátát késsel beirdaljuk, hogy sütés közben könnyebben puhuljon. A gesztenyekrémbe nyomjuk, meghintjük fahéjjal. A leeső tésztarészből 2 hosszú rudat sodrunk, összesodorjuk őket, és a körben pite szélére helyezzük. Megkenjük tojással, 12-15 perc alatt megsütjük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top