Ha a nyár neked is egyet jelent a mediterrán, közel-keleti jellegű ízekkel, akkor tetszeni fog a most következő recept. Előnye az isteni ízeken kívül, hogy az elkészítése alig kerül 30 percbe, utána pedig egy tálba púpozva a kanapéról is elfogyaszthatod. Íme:
Sült padlizsános rizs kurkumás tahiniszósszal
Hozzávalók:
4 adaghoz
A padlizsános rizshez:
- 3 közepes méretű padlizsán
- 3 ek. olívaolaj
- 1 ek. za’tar fűszer
- só, bors ízlés szerint
- 4 csésze megfőtt barna rizs
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1/2 csésze friss koriander
- 1/4 csésze friss menta
- 1/4 csésze gránátalmamag
A szószhoz:
- 1/2 csésze tahini
- 1/3 csésze víz
- 1 ek. olívaolaj
- 2 tk. juharszirup
- 1 tk. citromlé
- fél tk. kurkuma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés:
- A sütőt 200 fokra melegítsd elő.
- A padlizsánt szeleteld fel, majd helyezd egy kiolajozott tepsire. Locsold meg olívaolajjal, szórd rá a za’tart, és sózd ízlés szerint. 15 percig süsd az egyik, 10 percig a másik oldalát. Ha megsült, frissen őrölt borssal szórd meg, és tedd félre.
- A szószhoz: először a tahinit keverd krémesre a vízzel. Ezután tedd hozzá a többi hozzávalót, és alaposan keverd össze.
- A rizst oszd szét négyfelé, majd púpozz rá a csicseriborsóból és a padlizsánból. Szórd meg friss korianderrel, mentával és gránátalmával, majd kínáld meg a tahinis szósszal. Jó étvágyat!