Gasztro

11 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Mit nem adtunk volna ezekért a színekért és ízekért február közepén?!! Most végre lubickolhatunk a friss gyümölcsökben és zöldségekben, és így már nem is olyan bonyolult egy-egy fárasztó nap végén összeütni egy finom gyors vacsorát. Hoztunk 11 szuper szezonális receptet.

Elég csak beszaladni a legközelebbi piacra, feltankolni a szezonális választékból, és egész hétre meg is van oldva a hétköznapi gyors vacsorák állandóan égető kérdése. Most nincs szükség már Rachael Ray spéci programjára, hétvégén eszünk ágában sincs egész nap a konyhában állni, és óriás adagokat főzni, porciózni, fagyasztani – a mélyhűtőt egyébként is rég átadtuk a házi fagyiknak –, de nincs is rá most szükség. Itt a borsó, az újkrumpli, az eper és a spárga, így ezekre alapozva már tényleg szinte 20-25 perc alatt finom, szezonális, friss vacsorát tudunk készíteni.

Fűszeres eperleves lime-os tejföllel

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók:

  • 3 kanál cukor
  • 2 dl víz

  • 2-3 szem csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • fél tk. őrölt fahéj
  • pár szelet gyömbér
  • 
80 dkg érett földieper

  • 5 dl víz

  • 2 tk. friss, aprított tárkonylevél

  • só

  • 1 dl hideg tejföl

  • fél lime reszelt héja és leve

A cukrot összeforraljuk a vízzel és a fűszerekkel. Az epret mossuk, daraboljuk. Ha a cukorszirupunk közben a felére csökkent, akkor egy kb. 2 literes lábosba átszűrjük. Hozzákeverjük az epret, a tárkonyt és a vizet, majd 6-7 percig forraljuk. Finoman sózom. Botmixerrel pürésítem, egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozom, majd hidegre hűtöm. Lime levével és reszelt héjával kikevert tejföllel tálalom. 2-3 adag lesz belőle.

Hideg avokádó-krémleves

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 nagyobb, érett avokádó, hámozva, felkockázva
  • 1 szál újhagyma, karikázva
  • 4 dl húsleves vagy zöldségalaplé
  • kisebb gerezd fokhagyma reszelve
  • fél lime kifacsart leve
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • díszítéshez csilipehely, friss petrezselyem vagy koriander

Tegyük az összes hozzávalót egy magas falú mérőedénybe. Alaposan turmixoljuk össze az egészet. Kóstoljuk meg, és ha kell, igazítsuk ki az ízeket. Tegyük hűtőbe legalább 2-3 órára. Friss fűszerekkel tálaljuk. Tovább turbózhatjuk, ha pirított magvakkal vagy feta sajttal szórjuk meg.

Cukkinigratin

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók:

  • 3 dl tejszín
  • 4 szem burgonya
  • 1 csipet szerecsendió
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 salátacukkini
  • pár csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj
  • csipet őrölt bors

A cukkinit és a burgonyát megmossuk, majd nagyon vékonyra gyaluljuk, vagy késsel vékonyra karikázzuk. A tejszínt elkeverjük reszelt fokhagymával, a sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt sajttal. Egy kerámiaformát kivajazunk, majd a burgonyát és a cukkinit felváltva a formába fektetjük. Az ízesített tejszínnel felöntjük és 180 fokon pirosra sütjük.

 

Paradicsomos újkrumpli

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók:

  • 80 dkg apró szemű újkrumpli
  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 1 csokor újhagyma
  • só, olívaolaj

A burgonyát alaposan megmossuk, körömkefével megtisztítjuk és szárazra töröljük. Nagyobb, mély serpenyőben olívaolajat melegítünk, és rátesszük a burgonyát. Kissé megsózzuk, és aláöntünk 1 dl vizet, hogy a só tudjon miben feloldódni. Miután a víz elpárolgott, lefedve 20 perc alatt megpároljuk, megpirítjuk. Ekkor levesszük a fedőt, és hozzáadjuk az egész koktélparadicsomokat. 1-2 percig nagy lángon pirítjuk, míg a paradicsomoknak kissé megreped a bőrük. Végül lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk felkarikázott újhagymával.

Borsós-parajos metélt

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók:

  • 30 dkg széles metélt
  • 20 dkg brokkoli, rózsáira szedve
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg friss parajlevél
  • 1 ek. vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors, parmezán sajt

Egy nagy fazékban tegyünk fel forrni 2-3 liter vizet. Sózzuk. Ha felforrt, tegyük bele a brokkolit és a borsót, és főzzük 4 percig. Szedjük ki őket hideg vízbe, majd újra hozzuk forrásba a vizünket. Tegyük bele a tésztát és főzzük meg. Szűrésnél tegyünk félre fél decit a főzőlevéből. Közben egy nagy átmérőjű serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és 2 percig pároljuk. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk 10-12 másodpercig, majd öntsük rá a tejszínt. Forraljuk, 2-3 perc után dobjuk bele a parajt, keverjük hozzá a leszűrt tésztát és a főzővizet, a félretett, leszűrt zöldségeket. Forgassuk össze, majd azonnal tálaljuk. Frissen őrölt borssal, reszelt parmezánnal extrázzuk.

Újburgonyás-spenótos torta

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

 Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához: 

  • 25 dkg újburgonya
  • 20 dkg spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg feta sajt
  • 4 tojás
  • só és bors
  • olívaolaj

Dörzsöljük le az újkrumpli héját, és vágjuk nagy kockákra. Olajon pároljuk majdnem készre a krumplit: inkább csak rázogassuk az edényt, ne keverjük a krumplit, hogy ne törjön szét. A lecsöpögtetett spenótot és a felaprított fokhagymát dobjuk rá a krumplira, fonnyasszuk meg egy kicsit. A tojásokat verjük fel, sózzuk és borsozzuk. Szedjük a krumplit 20-22 cm-es kerek sütőformába, és 200 °C-on kb. 25 perc alatt süssük szép pirosra. Hidegen szeleteljük, zöldsalátával akár önálló fogás is lehet.

Gyors saláta gazdagon

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók 2 főre:

  • 2 főtt tojás, felezve
  • 4-5 szem koktélparadicsom, felezve
  • 1 érett avokádó, hámozva, szeletelve
  • 5 dkg főtt bab (konzerv is lehet)
  • 20 dkg salátalevél (rukola, madár, római, keverék)
  • fél narancs leve
  • fél kk. dijoni mustár
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A narancs levét egy nagyobb keverőtálban keverjük el a mustárral. Sózzuk, borsozzuk, majd cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Szórjuk rá a salátát, és óvatosan forgassuk össze. Adagoljuk tányérokra, majd alaposan pakoljuk meg a többi hozzávalóval. Ha szeretnénk még laktatóbbá tenni az ételünket, adhatunk hozzá pirított csirkemellet, kenyérkockákat, főtt kukoricát is akár. 

  

Paradicsomos-curry-s újburgonya

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét
Hozzávalók (4 adag)
  • 1 kg hámozott újburgonya
  • 2 közepes méretű hagyma, finomra aprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • kb. 2cm-es friss gyömbér (ha nincs, őrölt gyömbér)
  • 2 doboz (2x40dkg) konzerv hámozott paradicsom
  • 1 tk. curry por
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • olaj
  • só, bors, csipet cukor
Néhány evőkanál olajon, fedő alatt, csipet sóval meghintve, üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért. 
Amikor megpuhultak, hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk, amíg illatozni kezd. Felöntjük a paradicsomkonzervvel. 
Hozzáadjuk a burgonyát. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul (kb. 15 perc). A főzési idő vége felé levesszük a fedőt, hogy a paradicsomlé elfőjön, a zöldséget pedig sűrű, krémes, paradicsomos krém vonja be. 
Friss koriander- vagy petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.
 

Zöldséges tarhonyasaláta

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók:

  • 25 dkg gépi tarhonya megfőzve, lecsepegtetve
  • 3 szál újhagyma karikázva a zöldjével együtt
  • 1 csokor retek apróra kockázva
  • 4 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
  • 8-10 mentalevél finomra aprítva
  • egy piros kaliforniai paprika fele apróra vágva
  • fél citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors

A tarhonyát lobogó, sós vízben főzzük meg. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Tegyük egy mélyebb keverőtálba, és adjuk hozzá az összes zöldséget, fűszernövényt. Alaposan keverjük össze. Facsarjuk rá a citromlevet, ízesítsük sóval, borssal, locsoljuk meg olívaolajjal. Újra forgassuk össze, majd letakarva pár órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jobban összeérjenek.

 

Szezámmagos-fetás újburgonya

Szezámmagos, ropogós újkrumpli morzsolt fetával

Hozzávalók (2 adag):

  • 1/2 kg újburgonya
  • 4-5 ek. olívaolaj, só, bors
  • egy ág friss rozmaring, finomra aprítva
  • 4 dkg szezámmag
  • 5 dkg kemény fetasajt
  • csipet csilipehely

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A krumplit megmossuk, konyhai papírtörlővel alaposan megszárítjuk, és hosszában félbevágjuk.
Egy tálban, vagy uzsonnázó zacskóban összeforgatjuk az olívaolajjal, a szezámmaggal, sóval, frissen örölt borssal. 
Alufóliával, vagy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, elrendezzük úgy, hogy vágott felükkel lefelé helyezkedjenek el (így könnyebben pirul). Kb. 25 percig alatt aranyszínűre sütjük. 
Tálaláskor rámorzsoljuk a fetasajtot (a krémes, lágy sajt nem megfelelő erre a funkcióra), és megszórjuk chilipehellyel. Friss zöldsalátával kínáljuk. (Akár a salátaágyra is tehetjük)

 

Spárga sörbundában kapros tejföllel

10 szuper gyors vacsora, ami miatt imádjuk a nyár elejét

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 tk. sütőpor
  • fél kk. só, frissen őrölt bors
  • 2 dl jéghideg sör (fontos, mert ettől lesz jó ropogós)
  • 2 nagyobb tojás fehérje, kemény habbá verve
  • 1 csomag fehér spárga (kb. fél kg), meghámozva, fás vége levágva
  • 2 dl tejföl
  • 2 cikk citrom
  • 1 csokor friss kapor
  • a sütéshez olaj (1 liter)

A száraz hozzávalókat keverjük össze egy keverőtálban. A sörrel keverjük csomómentesre, majd óvatosan forgassuk hozzá a kemény fehérjehabot. A spárgákat hempergessük meg lisztben, ettől jobban tapad majd rájuk a bevonat. A masszát tegyük egy olyan edénybe vagy műanyag dobozba, amiben kényelmesen bele tudjuk mártogatni a spárgasípokat. Melegítsük fel az olajat, de arra figyeljünk, hogy ne legyen tűzforró, mert akkor a bunda gyorsan megég, a spárga viszont nyers marad. Próbaképpen csepegtessünk bele egy kis tésztát. A spárgákat ötösével forgassuk meg a tésztában, majd egyesével tegyük őket a forró olajba. 3-4 perc alatt süssük aranysárgára, majd szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk. A friss kaprot keverjük össze a tejföllel, a spárgát csepegtessük meg a citromlével, és frissen, ropogósan fogyasszuk el.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top