Gasztro

Lekvárfőzési trükkök és tippek

Az ősz közepéig rengetegféle gyümölcs terem még, így akár minden hétre juthat valami, amiből finom lekvár készíthető. Ne tartson vissza, ha még sohasem próbálkoztál vele, hiszen előbb-utóbb mindent el kell  kezdeni – ráadásul a lekvárfőzés nem is olyan nehéz dolog, mint amilyennek látszik. Ha az alábbi trükköket és tippeket megfogadod, biztosan sikerülni is fog!

A klasszikus lekvárfőzési módszerek műhelytitkaiból szemezgettünk neked. Ezekkel a fogásokkal jobb és finomabb lesz a lekvárod, ráadásul sokáig el is áll majd!

Lekvár befőzési trükkök és tippek

 

Csakis friss, érett gyümölcsből

A lekvárfőzés első számú szabálya, hogy megfelelő alapanyagot használj. Csakis friss és érett gyümölccsel szabad nekikezdeni a dolognak, máskülönben tönkremehet a lekvár, vagy pedig ízetlen lesz. Ha van saját kerted, a dolog valamivel egyszerűbb, hiszen a frissességgel nem lesz majd gond – itt csak arra kell ügyelned, hogy megfelelően érett legyen a gyümölcs. Olyat, amelyik már lehullott, vagy valamiért rothadni kezdett, ne tegyél lekvárba még akkor sem, ha a rothadó részt kivágtad: a baktériumok és más mikroorganizmusok, amelyek a rothadásért felelősek ugyanis már a gyümölcs egészségesnek látszó részeibe is eljutottak, és az egész lekvárt meg fogják “fertőzni”. Ha piacról veszed a gyümölcsöt, korán reggel menj el vásárolni, mert ilyenkor találod meg a legszebb árut. Körültekintően, magad válogass ki minden szemet! Ha tárolni kell egy ideig, akkor jól lefedett edényben, hűvös, fénytől elzárt helyre tedd a főzésig a gyümölcsöt – de legfeljebb egy napig hagyd így állni!

Nem mosd le nagyon – a héja is sok aromát rejt!

A tisztaság a főzésnél nagyon fontos dolog, de az sem jó, ha túlzásba viszed a gyümölcsök esetében. Ezek héja ugyanis rengeteg fontos aromaanyagot tartalmaz, és ha nagyon megdörzsölöd, és túlzottan precízen, sokáig mosod, akkor eltávolítod őket a gyümölcsből, és kevésbé lesz finom a lekvárod. Mindig hideg, bő vízben mosd a gyümölcsöt, és hacsak nem indokolja komolyabb szennyezés, akkor ne dörzsölgesd közben!

Befőttesüveg-fertőtlenítés – a fedőt is!

Akármilyen tisztának is látszik az üveg, akkor is fertőtleníteni kell, mielőtt beleteszed a lekvárt. Első lépésben mosd el tisztítószerrel, amit nagyon alaposan öblíts le, majd szabályosan főzd ki az üvegeket forró vízben. Ügyelj rá, hogy a kupakok is hasonló kezelést kapjanak, és “csíramentesek” legyenek! Ha felületes vagy ebben a műveletben, akkor nagyon könnyen tönkremehet a legnagyobb gondossággal és a legjobb receptből készített befőtt is!

Csak teljesen tiszta felületen dolgozz!

A teljes tisztaság nemcsak az üvegeknél fontos, de azoknál a felületeknél – vágódeszkáknál, edényeknél – is, amelyekkel a gyümölcs érintkezik a főzés folyamata közben. Ügyelj rá, hogy makulátlanok legyenek ezek, mert innen is belekerülhet olyan szennyezés a befőttbe, ami miatt tönkremegy majd a polcon!

Lekvár befőzési trükkök és tippek

 

Betöltés: forrón és színültig!

A kész lekvárt még forró állapotban, színültig kell az üvegbe tölteni, majd miután szorosan rácsavaroztad a tetejét (ami alá tanácsos celofánt is tenni!), fordítsd fejjel lefelé tíz percre! Ezután jöhet a dunsztolás, vagyis a lassú hűtés folyamata.

Cukorhasználat – biztosabb a végeredmény

Az édesítés fontos lehet az ízek miatt, de a cukor nem ezért ajánlott a lekvárfőzéshez, hanem mert tartósítóanyagként szolgál. Nem mindegy viszont, hogy milyen cukorral dolgozol: a normál étkezési cukor helyett inkább kifejezetten tartósítás céljára gyártott cukrot vásárolj, ezekkel ugyanis lerövidül a forralás ideje, és így több értékes anyag marad a masszában.

Ha nem szeretnéd nagyon megcukrozni a lekvárt, akkor használhatsz édesítőként például mézet is, de a cukrot ekkor sem érdemes kihagyni a listáról a tartósító hatása miatt. Ha kevés cukorral és tartósítószer nélkül dolgozol, akkor ügyelj rá, hogy kizárólag légmentesen záró, fémfedelű csavaros üvegbe töltsd a befőtted! 

 

Még több befőzés és lekvár az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top