Gasztro

Durván megdrágulhat, majd el is tűnhet a vaj a boltokból

Lengyelországban egy év alatt kétszeresére nőtt a vaj ára, de máshol, így nálunk is csak egyre drágább lesz. Egyes európai országokban pedig hiánycikké is válhat az év végére.

Egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt a vaj ára Lengyelországban, csak két hónap alatt 40 százalékot nőtt a nagykereskedelmi ár. A németek egy év alatt 60 százalékos drágulást mérhettek. Egy lengyel, illetve egy brit lap máris arra figyelmeztet, hogy karácsonyra hiánycikk lehet a vaj.

Durván megdrágulhat, majd el is tűnhet a vaj a boltokból

A vaj drágulása piaci okokkal magyarázható. Egyfelől a margarin helyett egyre többen keresik a vajat, másfelől az orosz exportembargó és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkent a tej termelése. Európában egyre kevesebb a fiatal tehén, eközben Ausztráliából az ottani kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb tejterméket importáltunk, Kínába pedig többet exportáltunk.

Magyarországon a KSH nem méri a vaj árszintjének változását, a “tejes margarin” viszont az utóbbi hónapokban mintegy harminc forinttal drágult itthon is. (via napi.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top