Gasztro

Óriási veszélyben a szabolcsi alma

10 éven belül eltűnhet a szabolcsi alma! A valaha virágzó ültetvények ma siralmas állapotban vannak.

Az egykoron világhírű szabolcsi alma 10 éven belül eltűnhet a Föld színéről, ha nem lesznek az ágazatot érintő jelentős változások – figyelmeztet közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található a hazai almatermő terület több mint fele, mintegy 15 ezer hektár. Az almatermesztés közvetlenül 6-8 ezer családnak jelent kiegészítő vagy teljes megélhetést biztosító jövedelmet, és még legalább ugyanennyi háztartás számára teremt munkahelyet. Az ágazat szinte teljes magára hagyatottsága miatt a 10-20 évvel ezelőtt még virágzó almaültetvények döntő része mára siralmas képet mutat: a tőke, a szaktudás és a munkaerő hiánya és más problémák miatt ma elhanyagolt almáskertek tömkelegével találkozunk.

Óriási veszélyben a szabolcsi alma

“A termelés színvonala folyamatosan süllyed, az értékesíthető árualapok lassan elfogynak, és tíz éven belül eljuthatunk oda, hogy a mára nagyrészt elvesztett külföldi piacaink mellett a hazai boltokban is a lengyel alma veszi át a magyar alma helyét” – hangsúlyozza a szakmai szervezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top