Gasztro

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Alig több mint egy hét, és kezdődik az iskola. Újra előkerül az uzsonnásdoboz, amit jó lenne mindennap tartalmas ételekkel megtölteni, és bár a szendvicseket még korai lenne most megkenni, néhány dolgot már akár a hétvégén elkészíthetünk. Hoztunk pár tippet, hogyan nyerhettek egy kis időt azzal, ha most előre dolgoztok egy picit.

Reggeli- és tízóraitippek

Szeretnénk, ha a reggeli és a tízórai tápláló lenne és változatos, és a gyerekek tényleg meg is ennék, nem az iskolai büfében költenék el a zsebpénzüket. Ehhez csak egy jó terv kell, és akkor könnyedén összeáll egy egész heti menü. 

Készülhet reggelire / tízóraira: 

  • szendvicskenyér / zsemle / puffasztott rizs / abonett stb.  + házi kencék
  • péksütemény – ha lehet, házi készítésű
  • zabkása / smoothie bowl
  • turmix
  • müzli – lehetőleg házi
  • amerikai palacsinta / gofri
  • rántotta, tükörtojás 
  • sütemény – pl. kuglóf, banánkenyér stb.
  • házi keksz tejjel, teával

Ezeknek egy része csak frissen jó, de van pár étel, amit előre elkészíthetünk, így sokkal könnyebb lesz a dolgunk, mint ha a sűrű hétköznapokon kellene nekiállnunk a sütögetésnek.

A granola az egyik legjobb reggeli: megfelel az elvárásainknak, tényleg egészséges és tápláló, ezért érdemes egy jó nagy adagot elkészíteni belőle már most. Készülhet akár többféle is: natúr, aszalt gyümölcsös, kókuszos, kakaós is lehet, amit aztán ízlés szerint variálhatunk reggelente. A natúr granola mehet a gyümölccsel összeturmixolt joghurtba, a kakaós nagyon finom tejjel/növényi tejjel, így több napi reggeli is meg lesz oldva, és sokkal, de sokkal jobb lesz, mint ha bolti gabonapelyheket váltogatnánk. 

A müzliszelettel ugyanez a helyzet: érdemes többféle ízt kipróbálni (elég csak végignézni a bolti választékot, és felírni a legszimpatikusabb ízeket, és már készíthetjük is a saját müzliszeleteket). Ebből akár a tízóraisdobozba is kerülhet 1-1 szelet.

Készíthetünk néhány adag kekszet is a hétvégén, arra kell csak figyelni, hogy senki se járjon rá a kekszes dobozra idő előtt. A süteményeket, péksüteményeket ugyan nem tudjuk előre elkészíteni, de a különféle tésztákat jó, ha beszerezzük előre, így már egyből az első héten lesz muníció a jobbnál jobb házi péksüteményekhez.Ha mindig lesz kéznél pár csomag leveles tészta a hűtőben, bármikor pillanatok alatt összeállíthatunk majd egy kakaós csigát, búr kiflit vagy túrós táskát. 

 

Házi müzliszelet

Tízórai tippek

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál vaj
  • 10 dkg (aprított) mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 6 dkg (sótlan) napraforgómag
  • 8 evőkanál méz
  • 30 dkg zabpehely
  • 10 dkg (durvára aprított) dió
  • ízlés szerint vaníliás cukor (vagy vanília)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

A sütőt előmelegítjük 120 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy edényben összekeverjük a zabpelyhet a mandulával, dióval, kókuszreszelékkel, napraforgómaggal és a fűszerekkel. Alacsony hőmérsékleten felmelegítjük a vajat a mézzel, hozzátesszük a vaníliát, majd ezt a folyadékot ráöntjük a száraz hozzávalókra, és összekeverjük. Ha túl száraznak tűnik, adjunk hozzá még egy kis mézet.

Töltsük bele az egészet a tepsibe, és süssük nagyjából 75 percig. Vágjuk fel, mialatt hűl, és ami lepotyog a szeletekről, azt nassoljuk el, vagy osszuk meg a családdal. A gyerekek biztosan imádni fogják.

Csokis-banános müzliszelet

Hozzávalók:

  • 6 dkg olajos mag (mogyoró, mandula, tökmag vegyesen)
  • 6 dkg aszalvány (áfonya, mazsola)
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg aprószemű zabpehely
  • 2 darab banán
  • negyed teáskanál őrölt fahéj

A magvakat, aszalványokat és az étcsokoládét durvára vágjuk, a zabpehellyel, a fahéjjal és a villával szétnyomkodott banánnal összedolgozzuk.  Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, egyenletesen belenyomkodjuk a masszát. 180 °C-os sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük. Hagyjuk kihűlni, felszeleteljük. Fémdobozban tároljuk.

Egészséges házi granola

Készíts egészséges, házi granolát, ami feldobja majd a reggeliket

Hozzávalók:

  • 4 csésze teljes kiőrlésű zabpehely (lehet gluténmentes is)
  • 1 és 1/2 csésze natúr mag (dió, brazil dió, pekándió, mandula, kesudió, törökmogyoró – ízlés szerint) 
  • 1 tk. tengeri só
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1/2 csésze méz
  • pár csepp vaníliaaroma
  • 2/3 csésze aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola – ízlés szerint)
  • opcionális: kókuszchips vagy csokichips

A zabpehelyhez keverd hozzá az apróra vágott magokat, a sót és a fahéjat, ha kókuszchipset használsz, azt is. Öntsd rá a kókuszolajat, a mézet, és csepegtesd rá a vaníliát. Alaposan keverd össze, hogy minden szemet érjen a folyadék. Egy sütőpapírral borított tepsin oszlasd el a keveréket, majd 170 fokos sütőben körülbelül 20 percig süsd. Várd meg, amíg teljesen kihűl a granola, majd ha összeállt, törd szét darabokra, és keverd hozzá az aszalt gyümölcsöt, a csokichipset is. Légmentes tartóban 1-2 hétig tárolhatod szobahőmérsékleten, fagyasztóban pedig akár 3 hónapig.

Kókuszos zabkeksz házilag 

Tízórai tippek

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

  • 30 dkg zabpehely
  • 30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • kb. 30-35 ml víz
  • 5-6 ek. kandírozott narancshéj

A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

Mogyoróvajas-csokis keksz

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Hozzávalók kb. 16-18 db kekszhez:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 200 g mogyoróvaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 6 dkg barnacukor

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A mogyoróvajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát és az apróra vágott étcsokoládét. Kanállal kis kupacokat adagolunk a tepsire, kézzel kicsit elegyengetjük, ellapítjuk, majd sütőbe toljuk, és 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Kakaós keksz

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Hozzávalók 2 tepsihez:

  • 25 dkg liszt
  • 14 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 22 dkg vaj
  • 9 dkg cukrozatlan kakaópor

Az alapanyagokat kimérjük és összegyúrjuk (eleinte úgy tűnik, hogy nem fog összeállni, de össze fog, ahogy átmelegszik a kezedtől, egyre jobban összeáll). Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk – vagy a kisinassal kinyújtatjuk:) –, és kekszkiszúrókkal különféle formákat szaggatunk belőle. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, a tepsin hagyjuk kihűlni.

 

Gyors vacsora 

Ha a gyerekek az iskolában, ti felnőttek pedig a munkahelyen ebédeltek, akkor már csak a vacsorára kell felkészülni. Hétköznap sok mindenre kell és van is időnk, de arra, hogy órákig álljunk a konyhában, csak nagyon ritkán, ezért ilyenkor tényleg csak egy gyors vacsorára van idő. Az viszont fontos, hogy ilyenkor is színes, változatos legyen az étrendünk, ezért jó, ha a hétköznapokra is van egy jó tervünk. 

Ahogy a bútorokat, úgy bizonyos ételeket is elő lehet úgy készíteni, hogy esténként már ne legyen más dolgunk, mint a dobozból a hozzávalókat belerakni a lábasba, és alágyújtani. Annyira előkészíthetjük ezeket az ételeket, hogy fűszerezve, mindenestül várják a sorukat a mélyhűtőben a saját kis dobozukban. Feldarabolunk mindent hétvégén egy szabad óránkban, és feliratozzuk, melyik dobozunkba, melyik ételt készítjük elő. A lényeg, hogy minden hozzávaló kerüljön bele, a kockázott hagymától kezdve a legutolsó petrezselyemszálig, hogy azon a szürke hétköznapestén csak előhúzzuk a mélyhűtőből, és az edénybe rakjuk, majd készre főzzük. Maximum egy kis vizet kell tennünk hozzá vagy a húst elősütni, esetleg a tésztát kifőzni, ha épp olyanfajta ételről van szó. 

Hasonlóan hasznos lehet, ha nagy adagot készítesz egy-egy komplett ételből, és ha kihűlt, kis adagokra osztva lefagyasztod. Erre nem minden étel alkalmas, amiben krumpli van, azt például nem érdemes, de a ragu típusú ételek többsége nagyon jól eláll a mélyhűtőben, ezeket nyugodtan le lehet fagyasztani. 

Az is nagy segítség lesz, ha főzöl egy nagy adag paradicsomszószt, amit aztán majd fel tudsz használni pizzasütéshez, tésztákhoz vagy akár rizottó ízesítéséhez.

Leveseket, húsgombócokat is le lehet fagyasztani: a leveseknél arra kell csak figyelni, hogy ha habarással készül, akkor csak a kiolvasztás után habarjuk be. Hús- és egyéb gombócokat már gombóc formában fagyasszuk le – ilyenkor érdemes előbb tálcán lefagyasztani, és ha már teljesen megfagytak, akkor dobozba tenni őket. 

Ha ennyi mindent sikerül a hétvégén előkészíteni, nyugodtan kezdhetjük a tanévet, mert 1-2 hétig biztos nem lesz gondunk a reggelire és a vacsorára.

Paradicsomszósz házilag 

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg paradicsom
  • 5 ek. minőségi szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 mk. szárított kakukkfű
  • fél ek. szárított bazsalikom
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • fél mk. őrölt bors

A paradicsomot alaposan mosd meg folyó víz alatt, majd kockázd fel. A fehér közepét távolítsd el. Tedd fel egy nagyobb edénybe lassú tűzön főni. A forrástól számítva kb. 20-25 percig főzd. Paradicsompasszírozón nyomd át a megfőtt paradicsomot.

Közben nagyobb serpenyőben vagy lábasban óvatosan kezdd el hevíteni az olívaolajat az olaszos paradicsomszószhoz. Dobd rá a fokhagymát és a vöröshagymát, majd továbbra is lassú tűzön pirítsd. Öntsd rá az átpasszírozott paradicsomlevet, add hozzá a fűszereket, a cukrot. Továbbra is lassú tűzön főzd sűrűre. Tisztára mosott, csírátlanított befőttesüvegekbe töltsd az elkészült olaszos paradicsomszószt. Zárd le a szintén fertőtlenített kupakokat, néhány percig állítsd fejre, majd száraz dunsztban tartsd egy napig.

Paradicsomos-gombás ragu

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!
  • Hozzávalók kb. 6 adaghoz:
  • 50 dkg pulykamell 
  • 50 dkg csiperke 
  • 2 ek. liszt 
  • 40 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
  • 1 ek. szárított majoránna 
  • 1 ek. szárított kakukkfű 
  • 1 kk. cukor 
  • só, bors 
  • 3 fej fokhagyma 
  • 15 dkg vaj 
  • 2 ek. olaj 
  • 1 dl száraz vörösbor 
  • 2 ek. sűrített paradicsom

A húst 3×1 cm-es csíkokra vágjuk, megsózzuk-borsozzuk, és meghintjük a liszttel. A gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A paradicsomkonzervet botmixerrel pürésítjük, és belekeverjük a majoránnát, a kakukkfüvet és a cukrot. A három fej fokhagymát gerezdjeire szedjük és megpucoljuk. 

A vaj 2/3-át, tehát 10 dkg-ot takaréklángon kevergetve megolvasztjuk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a fokhagymagerezdeket, és lefedve, mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk kb. 15 perc alatt. Közben néha átkeverjük, hogy egyenletes legyen a színük, de nem kell folyamatosan lesni őket. Közben egy másik 28 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön összeolvasztjuk az olajat a maradék vajjal, és nagy lángon 2 perc alatt kevergetve előpirítjuk rajta a pulykacsíkokat – ha nem fér bele egyszerre, akkor két részletben. Ha kész, szűrőlapáttal kiszedjük. Ilyenkor a hús belseje még nyers, de ez nem baj. 

A kiürült serpenyőbe szórjuk a gombát, nagy lángon 3-4 percig kevergetve pirítjuk, hogy illatos legyen. Ezután hozzáadjuk a pulykahúst, felöntjük a borral, és miután az alkohol elsistergett, összeforgatjuk a pépesített, fűszeres hámozott paradicsommal és a paradicsompürével. 
A gombás pulykaragut kevergetve felforraljuk, sózzuk-borsozzuk, és mérsékelt tűzön, lefedve 12-15 perc alatt készre főzzük. Az utolsó percekben belekeverjük az aranylóra sült, belül krémesen puha fokhagymagerezdeket. Tálaláskor meghinthetjük apróra vágott petrezselyemmel, külön tálkában tejfölt kínálhatunk mellé. 

Héjában megfőzött, majd sütőben sóval-borssal és olívaolajjal meglocsolt burgonyával tálaljuk.

Húsgombóc

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Hozzávalók:

  • 450 g darált marhahús
  • 450 g darált sertéshús
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 ek. mustár
  • szerecsendió, só, bors

A húsgombócokhoz a hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, majd egy tálban hozzákeverjük a mustárt. Hozzáadjuk a kétféle húst is, a sót, a borsot, a szerecsendiót, a zsemlemorzsát és a tojásokat is, és jól összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, lefagyasztjuk. Felhasználáskor paradicsomszósszal meglocsolva megsütjük.

Szilvás gombóc

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 egész tojás
  • csipet só
  • 1 diónyi zsír

A krumplit meghámozom, felkockázom, megfőzöm. Amíg fő a krumpli, addig óvatosan kimagozom a szilvát, kikeverem a fahéjat a cukorral.

Ha kész a krumpli, akkor lecsöpögtetem, majd krumplinyomóval alaposan összetöröm. Amikor már majdnem kihűlt, akkor hozzáadom a többi alkotóelemet, és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Négy részre bontom masszát, és egy alaposan lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, majd kb. 8-10 centis négyzetekre vágom.

A tésztakockák közepébe belefektetem a fahéjas cukorral töltött szilvát, majd jól bebugyolálom, lehetőleg légmentesen. Tálcára téve lefagyasztom.

Felhasználáskor egy mélyebb serpenyőben, kis olajon zsemlemorzsát pirítok, valamint egy lábasban vizet forralok, amelybe egy kis sót hintek. Ha forr a víz, beleeresztem a gombócokat. Néhány percig főzöm, majd leszűröm, és a morzsába forgatom őket.

Töltött paprika

Nyerj időt! Készülj már most az iskolakezdésre!

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált dagadó
  • 3-4 db vöröshagyma
  • 10-15 dkg rizs
  • 3 köteg frissen vágott petrezselyem
  • kb. 10 db tv paprika
  • só, bors
  • 2-2 db sárgarépa és fehérrépa
  • 1 db (kicsi) zellergumó
  • 1-1,5 kg paradicsom
  • 1 dl fehérbor

A darált dagadót egy nagy tálba helyezem. A hagymát apróra vágom, olajon megfonnyasztom, majd hozzáadom a rizst. Ezután tovább párolom, majd felöntöm a fehérborral. A fehérbort teljesen visszaforralom, majd ezt követően felöntöm 1 dl zöldségalaplével. Újra felöntöm, és újra elforralom. Addig, amíg kocsonyás állagú nem lesz a rizs. Ezután még melegen a húshoz keverem. Ízesítem sóval-borssal és frissen vágott petrezselyemmel. 

A zöldségeket – a paradicsom kivételével – megtisztítom és apró kockára vágom. A paradicsomot leforrázom, majd jeges vízbe rakom, így könnyen eltávolítható a paradicsom héja. A belső magházat kiveszem és félrerakom, a paradicsom húsát szintén apró kockára vágom.
Egy fazékban olajat melegítünk, a zöldségeket lepirítjuk, hozzáadjuk a paradicsom belső magházát, és az egészet összeforraljuk.

Erre a zöldséghalomra tesszük rá a töltött paprikákat, és együtt pároljuk készre. Ha a hús és a zöldség megpárolódott, hozzákeverjük a friss paradicsomkockákat is. Zeller- és petrezselyemzölddel tálaljuk. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top