Gasztro

Szegedi szállodában tanulhatja ki a mesterséget a vak szakács

Már semmi akadálya annak, hogy elsajátítsa a szakácstudományt Kurucsai Szabolcs, aki úgy kénytelen helyt állni majd a konyhában, hogy néhány éve elvesztette a látását. A kisteleki vak fiatalember a gyakorlati tapasztalatokat egy szegedi hotel konyháján szerzi majd.

Kurucsai Szabolcs illat alapján tudja, hogy mikor kell levenni a rántást a tűzhelyről, hogy az ne égjen oda. A néhány éve látását vesztett fiatal korábban is szeretett főzni, személyes tragédiája nem hátráltatja abban, hogy feladja vágyait. Nemrég beiratkozott a Hansági Ferenc-szakiskola szakács szakára, ahol eleinte kétkedve fogadták tehetségét, de mára már ugyanúgy kezelik, mint látó társait.

Szabolcs egyedüli félelme az volt, hogy nem talál majd magának olyan gyakorlati helyet, amely majd 400 órán keresztül foglalkoztatja őt. Szerencséjére jelentkezett az egyik szegedi hotel konyhafőnöke, Goda Gábor, aki szívesen pártfogásába vette a fiút.

Segíteni fogok megtalálni az útját a konyhában, és ezt azért vállaltam, mert nekem is kihívás – mondta a Délmagyarnak a séf. – 

Ebből tanulni fogok én is, hiszen ki kell dolgoznunk a közös munka menetrendjét, annak a módszerét, hogyan tudja ő ellenőrizni hallásával, szaglásával, tapintásával azt, amit én a látásommal. Nem recepteket fogok neki tanítani, hanem technológiát: pirítunk, párolunk, konfitálunk, gőzölünk.

Szabolcs átlagos konyhai eszközöket használ majd, illetve egy olyan mérleg is segíti a munkáját, amely nemcsak mutatja, hanem ki is mondja a mért értéket. Sőt, már a kisteleki fiú vakvezető kutyájának, Elvisnek is lett helye a hotelben arra az időre, míg gazdája dolgozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top