Gasztro

Hétvégi menü gesztenyével, sütőtökkel, körtével

E hétvégi menünk főszereplői: a körte, sütőtök, gesztenye, brokkoli és az édesburgonya; ami azt is jelenti, hogy átadjuk magunkat az őszi hangulatnak. Reggel irány a piac, és kezdődhet is a főzőcskézés!

Bár a színes-illatos nyári zöldségek és gyümölcsök már most hiányoznak, szerencsére az őszi piaci választékból is sok finomságot tudunk sütni-főzni, így most egy igazi őszi, szezonális hétvégi menüvel készülünk a hétvégére.  Bátran lehet variálni az ízeket: a reggeli körtés crumble (amit egyébként akár már péntek este meg lehet sütni) készülhet almával is, és igazi sütőtök rajongók a gesztenyekrémleves helyett beiktathatják kedvenc sütőtök krémlevesüket is – sőt akár egy komplett sütőtökös hétvégi menüt is össze lehet állítani. A lattét és a sütit viszont ne hagyjátok ki! Nagy kár lenne értük.  

Körtés crumble

Hozzávalók:

  • 3 körte
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. porcukor

A morzsához:

  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg hideg vaj
  • 5-7 dkg zabpehely
  • 5 dkg cukor

A körtéket meghámozzuk, felkockázzuk, és egy kb. 18-20 cm átmérőjű sütőformába tesszük. Meglocsoljuk citromlével, és meghintjük a porcukorral.
A hideg vajat felkockázzuk, a liszttel és cukorral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, és kicsit még összegyúrjuk. A gyümölcsök tetejére szórjuk, hogy mindet beterítse. 190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 30 percig sütjük (míg a teteje pirulni kezd).

Fahéjas-kókuszos latte

Hozzávalók:

  • 350 ml kávé
  • 3 tk. kókuszolaj
  • fél tk. fahéj
  • 1/4 csésze kókusztej
  • egy csepp vaníliakivonat

Főzd le a kávét. A kókuszolajat melegítsd fel a kókusztejjel a tűzhelyen. Az összes hozzávalót tedd turmixgépbe, és keverd krémesre! Öntsd ki egy bögrébe, és élvezd!

Gesztenyekrémleves pirított gombával

Hozzávalók:

  • 1 l szárnyashúsleves
  • 40 dkg fagyasztott főtt egész gesztenye
  • 15 dkg vargányagomba (fagyasztott is lehet)
  • 14 dkg vaj
  • 2 fej salottahagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1,5 dl tejszín
  • só, fehér bors
  • citromlé
  • pici cayenne-i bors

A hagymát fonnyasszuk meg a vaj felén, majd a gesztenyét pirítsuk át rajta jó alaposan. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a szárnyashúslevest. Ízesítsük sóval, borssal és egy pici cayenne-i borssal, de csak amennyire épp a háttérben a csípősség érdekessé teszi az ízét. Kb. fél óra alatt puhára is fő, ekkor botmixer segítségével pürésítsük. Adjuk bele a tejszínt, jól forraljuk ki. Közben a vargányát aprítsuk fel apró egyenletes kockákra, és 1-2 dkg vajon pirítsuk meg alaposan. A megmaradt vajat hidegen, apró kockákban keverjük a forró levesbe tálalás előtt a pár csepp citromlével együtt, majd csészében tálaljuk, a tetejére téve a pirított vargányakockákat.

Brokkolis-csirkés köles

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg brokkoli
  • 20 dkg csirkemell
  • 2-3 csipet só
  • 1 szál újhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 kk. citrom leve
  • 4,5 dl víz
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg köles

Egy lábosban olajat hevítek, és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.

Sütőtökös csokitorta


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

A csokis alaphoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg búzaliszt
  • fél mk. sütőpor
  • 4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)

A sütőtökkrémhez:

  • 25 dkg sütőtökpüré
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • fél mk. őrölt fahéj
  • fél mk. őrölt gyömbér
  • 2 csapott ek. liszt

A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük, és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és végül a sütőporral elkevert lisztet.

 A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a csokis masszát, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.

Édesburgonya-fasírt

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya 
  • 2 tojás 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg aprószemű zabpehely 
  • 5 dkg feta sajt
  • só, bors

Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top