Gasztro

Ez a hétvégi menü lesz az ősz egyik kedvence!

Előbb-utóbb minden évszakban megtaláljuk a kedvenc hétvégi menünket, ami minden szempontból tökéletes: szezonális alapanyagokból készül, finom, változatos, új, de mégsem túl merész. Ez a hétvégi menü pont ilyen.

A nyár könnyed, színes hétvégi menüi után mindig kell egy kis idő, míg megszokjuk, hogy nincs akkora választék a piacon, de aztán amikor túltesszük magunkat ezen, akkor beindul a fantáziánk és jönnek a jobbnál jobb őszi hétvégi menük is.

A reggeli kekszet meg lehet sütni akár már ma is, a többit viszont majd a hétvégén fogjuk elkészíteni. Most nem sietünk sehova, rászánjuk az időt a sütés-főzésre – és garantáljuk, hogy meg is lesz az eredménye. Isteni finomságokkal bővül majd a repertoár.

Kókuszos zabkeksz

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

  • 30 dkg zabpehely
  • 30 dkg búzaliszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • kb. 30-35 ml víz
  • 5-6 ek. kandírozott narancshéj

A vajat megolvasztjuk, a kandírozott narancshéjat felaprítjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk 2 vagy 3 nagyobb tepsit. A zabpelyhet, a lisztet, a kókuszreszeléket, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vizet és a felaprított kandírozott narancshéjat, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze, adhatunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket, majd tenyérrel enyhén kilapítjuk. Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.

Vargányakrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg friss vargánya + a levesbetéthez
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 paszternák
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 dl tej
  • diónyi vaj
  • 1 csésze natúr joghurt (2 dl)
  • 1 ek. mascarpone
  • só, fehér bors, kakukkfű

Az olívaolajon megdinszteljük az aprított hagymát és a tisztított, darabokra vágott paszternákot, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a megmosott, szeletelt vargányát, sóval, fehér borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével, 15 percig főzzük, pürésítjük, majd átszűrjük. A mascarponét a joghurttal elkeverjük, hozzáadunk egy merőkanálnyit a forró levesből, majd az egészet a leveshez tesszük, végül belekeverjük a vajat. (Ezután már nem szabad melegíteni!) Levesbetétként adhatunk hozzá grillezett vargányaszeletet.

Sütőtökös csirkecomb zsályás nudlival

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 egész csirkecomb 
  • 1 kg sütőtök 
  • 2 fej lila hagyma 
  • olívaolaj
  • tengeri só, frissen őrölt bors

A nudlihoz:

  • 60 dkg krumpli 
  • 30 dkg finomliszt + liszt a gyúráshoz, formázáshoz 
  • 1 tojás 
  • 20 zsályalevél 
  • 5 dkg vaj

Tisztítsuk meg, szárítsuk le a csirkét, alaposan sózzuk be, daráljunk rá frissen őrölt borsot, tegyük egy nagy tepsire. A tököt szeleteljük fel (a héjat mossuk meg, de hagyjuk rajta), tegyük a hús mellé. A tisztított lila hagymát szeleteljük fel, ezt is szórjuk a combok közé, borsozzuk meg az egészet, locsoljuk meg olívaolajjal. 220 fokos sütőben süssük 1 órán keresztül. Kb. 30-40 percig fóliával letakarva, majd anélkül. Közben készítsük el a köretet: héjában főzzük meg a krumplit, majd hámozzuk meg, villával törjük össze, keverjük el a liszttel és a tojással. Sózzuk. Bőven lisztezett felületen formázzunk kígyókat, ezekből villával szaggassunk nudlikat. Lobogó sós vízben főzzük ki a nudlit. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, tegyük bele a vajat, az aprított zsályaleveleket, sózzuk, pirítsuk át benne a nudlit, majd kínáljuk a csirke mellé. 

Körtés rétes

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg rétesliszt + 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 dl víz
  • 7 dkg olvasztott vaj a kenéshez
  • liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:

  • 4-5 puha körte
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2-3 cl Amaretto likőr (vagy mandulaaroma)
  • 1 ek. vaj

A kétféle lisztet egy tálban a vajjal elmorzsoljuk, a sót a vízben feloldjuk, és a lisztes vajhoz adva tésztát gyúrunk belőle. Géppel vagy kézzel (deszkán) jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni fél órát úgy, hogy letakarjuk a deszkán.

Egy belisztezett konyharuhán szögletesre nyújtjuk a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd a kezünkbe véve elkezdjük kihúzni a széleit, a közepét pedig a kézfejünkre feszítjük. A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket.

A serpenyőben felhevített vajra rádobjuk a meghámozott körtecikkeket, beletesszük a cukrot és a citromhéjat, majd jól átforgatjuk, de nem főzzük puhára. 

A mazsolát megmossuk, kevés vízben 1-2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az Amarettót. 
Ezután azonnal letakarjuk alufóliával, így a felpuhult mazsola magába szívja a likőrt. 15 perc múlva hozzáadjuk a körtéhez, majd a keveréket a kihúzott rétestésztára szórjuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Megkenjük a tetejét tojással, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Sült kecskesajt salátaágyon

Hozzávalók adagonként:

  • 1 szelet szelíden érlelt kecskesajt
  • kevés liszt
  • vegyes kerti saláta
  • koktélparadicsom
  • néhány bazsalikomlevél

A salátaöntethez:

  • olívaolaj
  • méz
  • almaecet
  • só, bors

Az öntethez a hozzávalókat kis méretű befőttesüvegbe tesszük, és alaposan összerázzuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a koktélparadicsomot félbevágjuk, összeforgatjuk a salátával. Meglocsoljuk az öntettel, tányérra rendezzük, bazsalikomot tépdesünk rá. Felforrósítunk egy serpenyőt. A sajtot lisztben megforgatjuk, és zsiradék nélkül mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Tálaláskor a salátára tesszük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top