Gasztro

Sajtosszendvicstől halt meg egy 3 éves kisfiú

Ételallergiája miatt anafilaxiás sokkot kapott egy hároméves kisfiú egy New York-i óvodában, miután az egyik pedagógus grillezett sajttal megpakolt szendvicset adott neki. A fiút kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni.

Állítólag a 3 éves Elijah Silvera súlyos ételallergiájáról tudott a New York Harlem nevű városrészében működő óvoda, a gyerek allergiája dokumentálva volt. Ennek ellenére szerdán délután az egyik pedagógus sajtosszendvicset adott a kisfiúnak, aki azt elfogyasztva azonnal anafilaxiás sokkot kapott. A gyereket az orvosok a közeli kórházban már nem tudták megmenteni. 

Az anafilaxiás sokk az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket. A sokk az allergiát okozó étel elfogyasztása után hamar jelentkezik, a beteg fullad, verejtékezik, sápadt lesz, kiütések, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés leállhat. Ezzel együtt hasgörcsök, hasmenés is jelentkezhet.

A több mint negyven gyerekkel foglalkozó óvodát a tragédia után ideiglenesen bezárták, vizsgálják, hogy pontosan mi történt, és hogy megelőzhető lett volna-e Elijah halála. A helyi egészségügyi hatóság szerint az intézmény nem tartotta be rendesen az írásban is rögzített biztonsági protokollt, nagy valószínűséggel tehát mulasztás történt.

(via Cafemom)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top