Gasztro

Hétvégi menü, ami még egy szürke hétvégét is feldob

Fogtuk a kedvenc őszi alapanyagainkat, és összeállítottunk belőlük egy isteni hétvégi menüt. Hogy aztán vasárnapra is marad-e belőle, az egyáltalán nem biztos, de ha dupla adaggal készültök, akkor talán van rá esély.

Nem mindig sikerül olyan hétvégi menüt kitalálni, ami az utolsó morzsáig elfogy majd. Könnyen megeshet, hogy a család inkább egy jó húsos hétvégi menüre vágyna, mi meg épp vega hétvégi menüt terveztünk, vagy épp hedonista menüvel készülünk, pedig jobb lenne, ha inkább diétás hétvégi menüben gondolkodnánk.

Ilyenkor lélekben már a következő hétvégére gondolunk, és keresünk pár friss ötletet, egyszerűen elkészíthető recepteket, melyekkel nem lehet melléfogni. Ez a hétvégi menü pontosan így született, és meg is volt a siker. Egy falat sem maradt belőle.  

Mákos citromos kuglóf

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g cukor
  • 150 g puha vaj
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 150 g liszt
  • 1 kis bögre joghurt
  • 2 ek. citromlé
  • 4 ek. darált mák

A citromos mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • fél citrom leve

Keverjük krémesre a vajat a cukorral. Adjuk hozzá az egész tojásokat és a két tojássárgáját, majd a joghurtot. Forgassuk bele a lisztet és a mákot, és öntsük hozzá a citromok levét. A minikuglófformákat kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 18-20 percig. Amikor megsültek a kuglófok, kenjük rájuk a citromos cukormázat. Ehhez keverjük krémesre a porcukrot a citrom levével.

Francia hagymaleves

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 5 dkg vaj
  • 75 dkg vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 4 dkg liszt
  • 2 liter marha- vagy csirkehúsleves-alaplé
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 babérlevél
  • 2 kakukkfűág
  • 12 szelet száraz bagett vagy kifli
  • 10 dkg reszelt gruyere sajt

 A vajat felolvasztjuk egy vastag aljú lábosban, és rádobjuk a hagymát. Kis lángon 25 perc alatt egyenletesen barnára pároljuk, kissé karamellizáljuk a hagymát, közben időnként megkeverjük.  A fokhagymát és a lisztet a lábosba szórjuk és 2 percig folyamatosan kevergetjük, lassan hozzáöntjük a bort és a levest, felforraljuk, és közben is folyamatosan kevergetjük. Beledobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, és fűszerezzük. A lábosra fedőt teszünk, 25 percig hagyjuk főni, majd a végén a kakukkfüvet és a babérlevelet kiszedjük. A bagett- vagy kifliszeleteket sütőben vagy grillen megpirítjuk, levesestányérba helyezzük, forró hagymalevest kanalazunk rá, reszelt sajttal megszórjuk, és visszatoljuk a sütőbe a levesestálakat, amíg a sajt rá nem olvad.

Gesztenyés rizottó sertésszűzzel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg sertésszűz 
  • 30 dkg kerek szemű rizottórizs (például arborio) 
  • 5 dkg vaj 
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma 
  • 20 dkg sült, hámozott gesztenye (egészben) 
  • 1 l alaplé (zöldség- vagy húsleves)
  • 1 dl száraz fehérbor 
  • só, bors

A sertésszüzet megtisztítjuk, sózzuk, majd felforrósított serpenyőben fél evőkanál vajon minden oldalát megpirítjuk, 1-1 perc alatt. Tepsibe emeljük, utána 200 ˚C-ra előmelegített sütőbe tesszük 6-8 percre. Lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és még 10 percig pihentetjük a húst. A rizottóhoz a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon dinsztelni kezdjük. Amikor üveges, hozzáadjuk a rizst, és 2 percig hevítjük. Felöntjük a borral, és hagyjuk, hogy elpárologjon. Ezután merőkanalanként adagoljuk bele az előzőleg felforralt alaplevet, mindig akkor adjuk hozzá a következőt, amikor az előzőt beszívta. 10 perc után belekeverjük a negyedekre vágott hámozott gesztenyét, sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük. (Kb. 20 perc alatt készül el.) A legvégén hozzáadjuk a maradék vajat, sózzuk, borsozzuk, és a felszeletelt hússal tálaljuk.

Mákos túrógolyók

Hozzávalók 4-6 személy részére:

  • 100 g vaj + 2 evőkanálnyi
  •  100 g túró
  • 5 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g finomliszt
  • 200 ml cseresznyelé
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • 150 g mélyhűtött erdei gyümölcs
  • 4 ek. mák
  • porcukor a díszítéshez

100 g vajat megolvasztunk, majd 1 kanál cukorral, a túróval, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval összedolgozzuk. A 100 g lisztet hozzákeverjük, a masszát 20 percig állni hagyjuk. A gyümölcslevet 4 evőkanál cukorral felforraljuk. A keményítőt 3 evőkanál lével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a cseresznyeléhez. 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a mélyhűtött gyümölcsöket. Egy lábasban sós vizet forralunk, a túrós masszából kis golyókat formálunk, lisztben megforgatjuk, majd 5 percig főzzük. A mákot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk, hozzáadunk 2 evőkanál vajat, tovább pirítjuk. A golyócskákat a mákos vajban megforgatjuk, porcukorral megszórjuk, és az erdei gyümölcsös szósszal tálaljuk.

Sütőtökös rakott penne

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök
  • kevés morzsa
  • 1 zacskó pennetészta
  • ízesítéshez rozmaring
  • 4 tk. olívaolaj
  • edény kikenéséhez vaj
  • ízesítéshez bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 10 dkg (parmezánnal is jó) cheddar sajt

Megsütjük a tököt, majd kivesszük hűlni. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, megpároljuk rajta a hagymát kis lángon, sózzuk, borsozzuk. A végén közepesre vesszük a hőfokot és megbarnítjuk a hagymát, majd rozmaringgal fűszerezzük. Közben sós, forró vízben feltesszük a tésztát, de két perccel korábban kivesszük, mint ha készre akarnánk főzni. A főzővízből tegyünk félre három decit. A tököt válasszuk le a héjáról, tegyük egy fazékba, rakjuk hozzá a hagymát és fokozatosan öntsük hozzá a tészta főzővizét, hogy megfelelő sűrűségű szószt kapjunk. Rakjuk fel a tűzre, és főzzük össze lassú tűzön két percig. Keverjük össze a tésztát a tökös szósszal és a sajt kétharmadával, majd tegyük egy kivajazott sütőedénybe. A maradék sajtot keverjük össze egy kis kenyérmorzsával, olívaolajjal és rozmaringgal, majd szórjuk a tészta tetejére. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig, amíg a teteje barnára nem sül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top