Gasztro

Itt az ideje cukormázas fánkot sütni

Mindjárt itt a farsangi időszak, készülj rá fánksütéssel!

Túl olajosak a bolti fánkok? Süss magadnak kedvedre valót! A tradicionális cukormázas fánk receptjét mutatjuk most meg.

Hozzávalók (12 darabhoz)

3,5 dl tej

200 gramm kristálycukor

28-30 gramm élesztő

3 tojás

4 gramm vaníliakivonat

640 gramm liszt

3 cl étolaj

115 gramm vaj

Máz

375 gramm porcukor

125 gramm tejpor

4 gramm vaníliakivonat

1,2 dl forró víz

Keverd össze egy tálban a tejet, a cukrot és az élesztőt, egy másikban pedig a vajat, tojást és a vaníliakivonatot, majd add hozzá a tejes keverékhez, és tedd bele a lisztet is. Gyúrd össze jól, és öntsd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre. Ha jól összedolgoztad, zsemle formában rakd egy olajozott tálba. Felül is kend meg egy kis olajjal, és fedd le a tálat folpackkal. Hagyd egy órát kelni, az a jó, ha kétszer akkorára dagad.

Ha kész, vedd ki a tésztát, gyúrd meg jól, és nyújtsd simára, majd helyezd vissza az olajozott edénybe, és tedd be éjszakára a hűtőbe. Másnap nyújtsd ki újra, és szaggasd ki a fánkformákat. Egy olajjal megtöltött fazékban 45 másodpercig süsd mindkét oldalát a tésztának, hogy aranybarna legyen.

Tasty

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top