Gasztro

Mi lett az emberrel, aki megette a világ legerősebb csilijét?

Először csak öklendezett, majd kórházba került, igaz, csak egy nappal a csilievés után.

Pusztító fájdalommal járó fejfájással vitték kórházba azt a 34 éves amerikai férfit, aki egy nappal korábban egy csilievő versenyen megette a legerősebb, Carolina Reaper nevű csilifajta egy darabját.

A BBC arról ír, hogy a férfi esetét bemutatták a BMJ Case Reports című szaklapban mint az első olyan alkalmat, amelynél a fejfájás kapcsolatba hozható a csilipaprika fogyasztásával. A férfit ellátó orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni, amint valaki csilipaprika evését követően hirtelen fejfájásrohamokat tapasztal. A rohamszerű fejfájást az agyba vért szállító erek hirtelen összeszűkülése okozta, ezt a tünetegyüttest RCVS-ként, azaz reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindrómaként ismeri a tudomány.

Öklendezett, majd rosszabbul lett a csilitől

A férfinél a paprika evése után közvetlenül öklendezési inger jelentkezett. A következő napokban súlyos nyaki fájdalmat tapasztalt az egész testét legyengítő fejfájásrohamokkal, melyek alkalmanként néhány másodpercig tartottak.

Fájdalma olyannyira felerősödött, hogy elment a sürgősségi osztályra, ahol különféle neurológiai vizsgálatoknak vetették alá, de minden eredménye negatív volt.

A CT-vizsgálat után megállapították, hogy agyának több artériája összeszűkült, így diagnosztizálták nála az RCVS-t. A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, de jelentkezhet néhány gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is.

A csili hatása

Ez volt az első eset, hogy csili fogyasztásával hozták összefüggésbe a szindróma jelentkezését. A Cayenne-bors fogyasztását korábban már kapcsolatba hozták a hirtelen szívkoszorúér-elzáródással és a szívrohammal.

Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a csilit fogyasztó férfi artériái újra normális állapotukba tértek vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top