Gasztro

Kevesebb lett a búza, drágább lehet a liszt

Tíz százalékkal is kevesebb búzát takaríthatnak be a gazdák idén a márciusi extrém hideg, az áprilisi hőség és a mostani csapadékos időjárás miatt. Ha kevesebb lesz a búza, drágább lesz a liszt.

Gombásodhat a búza, ha továbbra is sok lesz az eső. A gazdák aggódnak az idei termésért, mert a késői fagyok és az áprilisi nagy meleg sem tett jót a termésnek. A búza- és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól és az árak is emelkedhetnek – derül ki a Tények riportjából.

Az áprilisi hőség sokat ártott, a termés apróbb szemű a megszokottnál, és a magok súlya is kisebb. A betakarítás a nagy meleg miatt korábban indult a szokásosnál, a termésmennyiség pedig elmarad a tavalyitól, várhatóan 5-10 százalékkal.

A sok eső a betakarítás költségeit is emeli, mert meg kell szárítani a nedves terményt. Szakértők szerint, ha kevesebb lesz a jó minőségű búza a piacon, akkor várhatóan a liszt ára is emelkedni fog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top