Gasztro

Spanyol lecsó, az igazi nyári fogás

Bár a Rómában található Spanyol lépcső az egyik kedvenc helyünk Európában, most mégis inkább a spanyolok nyári lecsójának a receptjét szeretnénk közkinccsé tenni. Kiadós, zöldséges, igazi nyári fogás, amit itthon is beszerezhető alapanyagokból könnyedén elkészíthetünk.

A lecsó az egyik legnépszerűbb nyári egytálételünk, és már jó ideje tudjuk, hogy nem csak mi magyarok vagyunk oda érte. Sőt nagyon is sok olyan nemzet van, amely készít paprika-paradicsom kombinációjával ínycsiklandó fogást, amit aztán gond nélkül hívhatunk lecsónak.

Mediterrán lecsó

A magyar lecsónak nincs párja, főleg, hogy mi magunk is ezerféleképpen képesek vagyunk megvariálni ezt a viszonylag egyszerű ételt. Vagy talán pont azért, mert van egy könnyen elkészíthető alap, amit mindenki a saját szája íze szerint turbózhat fel.

Mediterrán vidékeken kalandozva pedig úton-útfélen lecsókba botlunk: peperonata, caponata, az olasz lecsók, de már nálunk is nagyon népszerű a shakshuka, a közel-keleti lecsó.

Pisto, a spanyol lecsó

A spanyol lecsó nem a könnyedebb fajtából való, igazi laktató vacsora, ha valakinek estére támad kedve elkészíteni. Átmenet valahol az olasz peperonata, a magyar krumplis lecsó és a francia ratatouille között. Eredetileg köretként fogyasztják, akár melegen, akár hidegen is őrületesen finom. Lássuk hát, mi kell a spanyol lecsóhoz!

Spanyol lecsó

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 20 dkg hagyma
  • 20 dkg kápiapaprika
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg cukkini
  • 20 dkg padlizsán
  • 40 dkg burgonya
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg hámozott, darabolt konzervparadicsom
  • 1 kk. cukor
  • ½ kk. fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. A fél karikára vágott hagymát a serpenyőben felmelegített olívaolajon megfonnyasztjuk 2-3 perc alatt, majd mehet hozzá a nagyobb darabokra felvágott fokhagyma is. Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk dinsztelődni nagyjából 10 percig közepes lángon.
  2. Először a felkockázott krumplit forgassuk meg a hagymában, majd hagyjuk párolódni 10-12 percig. Ezután adjuk hozzá a kicsumázott és felkockázott paprikát, majd gyakori kevergetés mellett és fedő alatt hagyjuk 10 percig párolódni.
  3. A felkockázott cukkini is belekerülhet, majd 5 perc elteltével az ugyanekkorára darabolt padlizsán következik.
  4. Sózzuk, és főzzük még 10 percig a zöldséges keveréket.
  5. Öntsük fel a paradicsommal, adjunk hozzá egy csipet cukrot, sót, borsot. Ha kevés a lé rajta, felönthetjük még némi vízzel. Főzzük kb. 10 percig, míg a burgonya meg nem puhul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top