Gasztro

Lékelés közben robbant fel a dinnye Szegeden

Lékelés közben felrobbant egy szupermarketben vásárolt görögdinnye egy szegedi lakás konyhájában, a bűzös, piros lé mindent beterített. A dinnyerobbanás oka a sok szállítás és a hosszú tárolási idő lehetett.

Hűsítő élvezet helyett csak bosszúságot okozott a dinnye, amely felrobbant egy szegedi lakás konyhájában a hétvégén. A ritka jelenség okai mögött speciális időjárási és rossz tárolási körülmények állnak.

„Amikor fel szerettem volna vágni, nagy robajjal kilőtt a leve, a konyhámban a kávéfőző és a konyhaszekrény is dinnyés lett. Beledobtam a mosogatóba, melyből elviselhetetlen bűz áradt. A blokkot természetesen kidobtam, így nem tudtam visszavinni. A húst már régóta nem a szupermarketben veszem, mostantól talán a gyümölcsöt sem” – írta a Délmagyarnak a pórul jár olvasó.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke szerint szerencsére a probléma nem túl gyakori, de előfordulhat: ha a gazdák nem készültek fel megfelelő növényvédelemmel, akkor némelyik dinnye belseje elfolyósodhat és fel is robbanhat.

Szegedi dinnyekofák szerint mire a dinnye konténerbe, kamionba kerül – ahol szállítás közben nyomódik –, belül lédús lesz. Melegben ráadásul elvékonyodik a héja, és a világos végénél összegyűlik a sok lé. Ott elkezd sisteregni, hab képződik ott, ekkor robbanhat a dinnye – magyarázzák. Vásárláskor kopogtatással lehet különbséget tenni: a jó dinnye csattog, éles, pengő hangja van. Amelyik már túlérett, az alig szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top