Gasztro

Paradicsombefőzés? Tegyük el szósznak!

A mediterrán paradicsomszósz bármikor bevethető, ha villámgyors vacsoráról van szó. A nagy paradicsombefőzési idényben gondoljunk tehát erre is, ne csak mindig a lecsóra.

Ha már elárasztottak minket óriási, lédús paradicsomokkal kerttel rendelkező rokonaink, vagy csak nagyobb adagot vásároltunk a kedvenc zöldségesünknél, rendezzünk paradicsombefőzést! A szokásos sima paradicsomos alap és lecsóbefőtt mellett idén tegyünk el pár üveg mediterrán szószt is, hogy legyen mit előkapni egy sietős estén.

Paradicsom befőzése olaszosan

A nyári paradicsombefőzés során hihetetlenül sokféle dolgot készíthetünk, amivel aztán ősztől bármikor megörvendeztethetjük magunkat, ha a kamra polcára benyúlunk. Elkészülhet ilyenkor az egész éves lecsóalap, olaszos paradicsomszósz, házi ketchup, de a paradicsombefőzésből gazpachónak való is kerekedhet. A mediterrán paradicsomszószt felhasználhatjuk tésztaételek, olasz levesek, lasagne elkészítéséhez vagy természetesen pizzára is.

Paradicsom befőzése

Hozzávalók:

  • 1,5 kg paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor bazsalikom
  • 8 ek. olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 kk. cukor

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat forró vízzel leforrázzuk, és pár percig állni hagyjuk. Ezután könnyedén le tudjuk húzni a héját.
  2. A felmelegített olívaolajba tesszük az apróra vágott fokhagymát, kissé megfuttatjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, hiszen akkor keserű lesz.
  3. A paradicsomokat apró kockára daraboljuk, kivágjuk a csumáját is, és levével együtt ráöntjük a fokhagymás olajra.
  4. Beletesszük a bazsalikomleveleket, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a cukrot is. Jó fél órát hagyjuk rotyogni.
  5. Ha elkészült, sterilizált üvegekbe tesszük, és lezárjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top