Gasztro

Hétvégi menü vacogás ellen

Hideg napok jönnek, ilyenkor azok, akik nem a mínuszok szerelmesei, inkább bekuckóznak a meleg lakásba. A legjobb alkalom arra, hogy finom fogásokkal kényeztessük magunkat.

Ezzel a hétvégi menüvel mindenki boldog lesz, van benne ugyanis minden, mi szem-szájnak ingere: finom, foszlós kalács reggelire, különleges leves és cseppet sem hagyományos sült, halas fogás és isteni torta – hiszen a desszert sosem maradhat ki –, vitaminbombának pedig egy kis saláta. Tehát kötényt fel, és irány a konyha!

Foszlós-vajas kalács

Nincs is csábítóbb, mint egy friss, langyos, házilag sütött kalács. Egy adag házi lekvárral még lehet emelni a reggeli fényét!

Hozzávalók (4 adag):

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 30 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 80 g vaj
  • 1 kk. só
  • 3,5 dl tej

A tetejére

  • 1 tojássárgája

Foszlós-vajas kalács

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.

Batyus leves

A leves elengedhetetlen, de a szokványos recepteket könnyen meg lehet unni. Nos, ez a batyus verzió kicsit időigényes, cserébe viszont csöppet sem hétköznapi, ráadásul finom és laktató. Télen kész főnyeremény, ne légy rest, próbáld ki!

Hozzávalók (4 adag):

A leveshez

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma (kockára vágva)
  • 3 sárgarépa (kockára vágva)
  • 2 fehérrépa (kockára vágva)
  • 20 dkg karfiol
  • 10 dkg konzerv zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
  • tárkony ízlés szerint
  • 1 ek. finomliszt
  • 1 dl tejföl
  • 2 l víz

A batyukhoz

  • 20 dkg darált sertéshús
  • majoránna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 2 ek. víz

Batyus leves

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Tejfölös tepsis hal

Ha szereted a halat, de már nem tudod hogy variálni, akkor éppen neked szól ez a recept. Tejfölt és tepsit elő!

Hozzávalók (3 adag):

  • 3 pangasius (halfilé)
  • 2 egész tojás
  • 2-3 dl tejföl
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 gerezd fokhagyma (elmaradhat)
  • só, bors, petrezselyemzöld (vagy a kedvenc halfűszerünk)
  • olaj
  • 3-4 ek. prézli
  • 3 dkg vaj

Tepsis hal

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.

Fügelekvárral sült sertéscomb

A sültekhez különösen jól illenek az édes ízek, ezért érdemes ezt a párosítást kipróbálni. Köretnek pedig hoztunk mellé egy salátát is.

Hozzávalók (6 adag):

A sült húshoz

  • 1,2 kg sertéscomb
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 ek. balzsamecetes fügelekvár
  • 3 szál rozmaring
  • 4 kis fej vöröshagyma
  • 4 szem füge
  • 6 gerezd fokhagyma

A mártáshoz

  • 1 ek. puha vaj
  • 1,5 dkg finomliszt
  • 2 ek. fügecsatni

Fügelekvárral sült sertéscomb

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Téli vitaminsaláta

Hozzávalók (4 adag):

A salátához

  • 1 közepes narancs
  • 2 közepes kivi
  • 10 dkg salátakeverék (endívia, jégsaláta, radicchio)
  • 1 közepes sárgarépa
  • 4 koktélparadicsom
  • fél gránátalma

Az öntethez

  • 2 ek. olívaolaj
  • fél citromból nyert citromlé
  • só ízlés szerint
  • négyszínű bors ízlés szerint

A tálaláshoz

  • 10 dkg mandula
  • 2 ek. tökmag
  • 2 tk. chiamag
  • 1 ek. gojibogyó

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.

Gombás bulgur paradicsommal és sajttal

A bulgurt nem ördöngösség elkészíteni, és ezerféleképpen lehet variálni. Ha nem fogyasztasz húst, nyugodtan kihagyható belőle a füstölt szalonna.

Hozzávalók (2 adag):

  • 1 ek. olívaolaj
  • 13 dkg bulgur (egy csészényi)
  • 25 dkg gomba
  • 2 kis vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 tk. ételízesítő (sómentes)
  • fél csokor petrezselyem
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 5 dkg sajt
  • 2 dl víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.

Narancskrémes brownie torta

Ez aztán az isteni desszert: nemcsak gyönyörű, de nagyon finom is. Kár lenne kihagyni!

Hozzávalók (8 adag):

A tésztához

  • 120 g cukrozatlan kakaópor
  • 150 g vaj
  • 300 g cukor
  • 120 g finomliszt (vagy darált mandula, dió)
  • 6 tojás
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • chili ízlés szerint (őrölt, elhagyható)
  • 1 ek. vaj (a tepsi előkészítéséhez)
  • 1 ek. finomliszt (a tepsi előkészítéséhez)

A krémhez

  • 3 dl narancslé (frissen facsart vagy jó minőségű dobozos)
  • 1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dkg krémsajt
  • 2 dl habtejszín (felverve)
  • 12 dkg fekete áfonya (vagy szőlő)

A tetejére

  • 25 dkg fehér cukorfondant

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.

Cukkinis töltött gombafejek

Ez a töltött gomba remek, könnyű vacsora, és teljesen húsmentes!

Hozzávalók (4 adag):

  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis cukkini
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika
  • 8 dkg bulgur
  • 2 ek. olívaolaj
  • 15 dkg feta sajt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 kis lila hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,6 dl víz

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top