Gasztro
Szponzorált tartalom

Így élj teljes életet laktózérzékenyen is!

Ne hagyd, hogy a laktózérzékenység korlátozza a mindennapjaidat! Ezt nézd az ételek csomagolásán, ha tejcukor érzékeny vagy.

Tény, hogy a laktózintolerancia tünetei mellett, még ha akarnánk sem tudnánk elmenni: a puffadás, a hasi görcsök és a hasmenés a tejcukor érzékenység legjellemzőbb tünetei. De laktózérzékenység esetén is élhetsz teljes életet, csak meg kell találnod az alternatívákat.

Kortyolj növényi tejeket!

A növényi tejek tökéletes azok számára, akiknek a szervezet nem termel elég laktáz enzimet, azaz nem tudja lebontani a laktózt. A mandulatej, a rizstej és a szójatej és a kókusztej ideális választás, ha tejcukor érzékeny vagy, mert amellett, hogy jó ízűek, egyáltalán nem tartalmaznak laktózt.

Ehetsz ízletes sajtokat!

Ha laktózérzékeny vagy, akkor sem kell lemondanod a sajt élvezetéről: a legjobb választás a természetesen laktózmentes sajt, vagyis az olyan finomság, amihez nem adtak mesterséges adalékanyagot azért, hogy laktózmentessé tegyék. Elég megnézned a címkét, és ha azt látod, hogy 100 gramm sajtban 0,1 gramm cukor vagy szénhidrát van, akkor az a sajt egészen biztosan laktózmentes! Ráadásul nem kell sokat keresgélned sem, mert egyre több cég figyel arra, hogy laktózmentes termékeket is kínáljon.

Figyelj az ásványi anyagok és a vitaminok bevitelére!

Ha laktózérzékeny vagy, ügyelned kell arra, hogy pótold a tejtermékekben található értékes nyomelemeket. Azaz a kalciumot, a foszfort, a D-vitamint, az A-vitamint és a B-12 vitamint, amiket spenót, lazac, tojás, hüvelyesek, kelkáposzta, máj, dió és mandula fogyasztásával ellensúlyozhatsz.

Nézd meg a címkét!

Jó tudnod, hogy nemcsak a tehén-, a juh – és a kecsketej, valamint a különböző tejtermékek tartalmazhatnak laktózt! A félkész és kész élelmiszerek, a feldolgozott, adalékanyagokkal teli ételek, a húskészítmények, de még a gyógyszerek is tartalmazhatnak tejcukrot, ezért mindig nézd meg a termékek címkéjén az összetevők listáját!

Pótold a laktáz enzimet!

Ha tejcukor érzékeny vagy, a nem elegendő mennyiségű laktáz enzim miatt laktóz nem képes felszívódni a vékonybélben, így a vastagbélbe jutva megerjed, és kellemetlen, feszülő érzést okozhat a hasadban. Ezt megelőzheted, ha étkezés előtt rágótabletta formájában pótolod a laktáz enzimet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top