Gasztro

Gellért-saláta, a köretkirály

Nem hallottál még a Gellért-salátáról? Pedig külföldön majdnem annyira híres, mint a dobostorta, vagy a Gundel-palacsinta. Finom ízletes, századeleji (az előző) étel, és még története is van. Nem is akármilyen.

Ha most gasztroforradalom van, akkor száz évvel ezelőtt még inkább az volt. Hihetetlenül nagy nevek ténykedtek, elsősorban a budapesti éttermek és cukrászdák konyháin és műhelyeiben. Ez a céklasaláta, amely húsos vagy akár halas főételek mellett is megállja a helyét, Gundel Károly nevéhez fűződik. A híres szakács 1927 és 1943 között üzemeltette a Gellért Szálló éttermét, annak a specialitása volt ez a céklasaláta. Innen az elnevezés.

Hozzávalók:

  • 6 közepes méretű, főtt cékla
  • 4 ek. ecet
  • 15 g köménymag
  • 40 g cukor
  • 4 ek. friss reszelt torma
  • házi majonéz
  • Fél citrom leve
  • Dijoni mustár
  • Bors
  • Friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. A megfőtt céklát meghámozzuk és csíkokra vágjuk.
  2. Ecetes levet készítünk: 8 dl vízzel, ecettel, cukorral, köménnyel, reszelt tormával. Ezzel nyakon öntjük a céklát és pár órára állni hagyjuk.
  3. Közben elkészítjük a majonézes öntetet: a mustárral, majonézzel, citrom levével és a borssal.
  4. A cékláról leöntjük a levet, lecsöpögtetjük és óvatosan összekeverjük a majonézes öntettel.
  5. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A Vénusz étolajhoz mostantól első préselésű napraforgóolajat használunk, amit egy természetesebb eljárással, fizikai módon finomítunk és szűrünk. További információ a www.venusz.hu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top