Gasztro

Kevesebb lesz idén a meggy, nőhet az ára

Összesen 60-70 ezer tonnára számítanak a termelők.

A tavalyi, 100 ezer tonnás rekordnál kevesebb lesz idén a meggytermés, várhatóan 60-70 ezer tonna. Az alacsonyabb termés és a lengyelországi ültetvények tavaszi fagykára miatt nő a kereslet, az árak pedig emelkednek – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

A korai magyar meggy a piacokon és az üzletekben jövő héttől lesz kapható.

Az idei tavasz rapszodikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve „megfáztak” a terméskezdemények.

A terméskiesés legnagyobb mértékben az ország keleti térségét érinti, a meggyfajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható. Információik szerint az EU legnagyobb termelője, Lengyelország meggyültetvényeiben 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok, ezért belföldön és külföldön is várhatóan keresleti piaca lesz a magyar meggynek – fejtette ki a NAK.

(MTI)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top