Gasztro

Hétvégi menü: zöldborsóval és pestóval köszöntjük a nyarat

Ez az első nyári hétvége, amit méltón meg is ünnepelünk egy klasszikus zöldborsólevessel. Utána egybesült pestós karaj jön, nem kell félni, ezzel a módszerrel biztosan sikerül, végül pedig epres süti lesz, mi más? Vasárnapra a szombati sült maradékát lényegítjük át.

Az első nyári hétvégén mi mással kezdenénk a menüt, mint egy klasszikus zöldborsólevessel? Szerencsére már sokfelé érik a borsó, nem is kell hozzá túl nagy szerencse, hogy találjunk a piacon, mindazonáltal feltétlenül érdemes átgondolni, hogy vállaljuk-e a fejtéssel járó bonyodalmakat. Ha neked hobbid ez a romantikus tevékenység, és úgy gondolod, nincs is jobb terápia a munkanapokon felborzolt idegeid lenyugtatására, mint a madárfüttyös teraszon, meditatíve borsót fejteni, akkor csináld. Ha viszont már a hideg is kiráz az ilyen pepecs melótól, akkor vegyél nyugodtan fejtett borsót. Nyilván drágább, de hát az árus ideje is drága, nem csak a miénk.

Borsóleves csipetkével

Zöldborsóleves csipetkével (Fotó: Profimedia)

Egy emberes adaghoz, főleg, ha szeretnéd, hogy holnapra is maradjon, legalább egy kiló fejtetlen borsót kell vásárolni, fejtettből mondjuk felet.

Hozzávalók

  • 0,5 kg zöldborsó
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír)
  • 1,5 l víz

A csipetkéhez

  • 2 db tojás
  • 2 dl víz
  • 10 dkg finomliszt
  • só ízlés szerint

A recept a Nosaltyn folytatódik.

Egyben sült pestós karaj zellerpürével

A második fogás egyben sült pestós karaj lesz, Mautner Zsófia receptje alapján.  

Természetesen kész, bolti pestóval is dolgozhatunk, de mint mindennek, ennek is megvan a hosszabb, kissé bonyolultabb, de mindenképpen minőségibb házi verziója is, amit véleményem szerint érdemes bevállalni. Nem egy agysebészet ugyanis, elég gyorsan megvan, viszont pontosan tudjuk, hogy mi van benne (az, amit beleteszünk), a maradékból pedig egy zacskó spagettivel gyors és mennyei ételt varázsolhatunk pillanatok alatt vasárnapra. A pesto receptjét itt oldalt találod, arra most nem térünk ki külön.

A karajra és a köretre, ami zellerpüré lesz, viszont igen.

Sertéssült egyben, krémes zellerpürével és sült kelbimbóval (Fotó: Lidl Konyha. Mautner Zsófi receptje)

Hozzávalók

A húshoz

  • 1 kg bőr nélküli karaj egészben, lehártyázva
  • 2 evőkanál pesto
  • 15 dkg szeletelt bacon

A zellerpüréhez

  • 2 db közepes zellergumó
  • 2 dl alaplé (vagy víz, esetleg kipróbált és vállalható minőségű és ízű bioleveskockával rögtönözhetünk alaplevet)
  • 2 dl tej
  • 10 dkg mascarpone

Köretnek eredetileg sült kelbimbót javasolnak (a kelbimbókat félbevágjuk, megforgatjuk olívaolajban, betoljuk a sütőbe, és 25 perc alatt 200 °C-on készre sütjük), de a személyes meglátásom szerint a kelbimbó nem annyira népszerű alapanyag. Vagy, ahogy a barátnőm szokta mondani: olyat én is tudok főzni, amit csak én eszem meg. Helyette petrezselymes újkrumplival is jó lesz.

Hozzávalók

  • 1 kg apró szemű újkrumpli
  • 5 dkg vaj
  • egy csokor petrezselyem
  • víz, só

Elkészítés

  • Először a hús sorsát intézzük el. Egy fóliára lerakjuk egymás mellé, kissé fedésben a baconszeleteket, nagyjából olyan elrendezésben, hogy be tudjuk velük burkolni a húst.
  • A karajt besózzuk, bekenjük pestóval, majd rátesszük a baconlepedőre. A fólia segítségével belecsomagoljuk a baconbe, majd lehúzzuk a fóliát.  
  • 190 °C-os sütőben, nagyjából egy óra alatt készre sütjük.
  • Közben elkészítjük a köretet. A zellerpüréhez a zellert meghámozzuk, kockára vágjuk, és az alaplé és a tej keverékében puhára főzzük. Nem szűrjük le, hanem a levével együtt, botmixerrel pépesítjük, végül hozzákeverjük a mascarponét.
  • A petrezselymes krumplihoz lekaparjuk az újkrumpli héját, a nagyobbakat elvágjuk, és sós vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, egy másik lábasban vajat forrósítunk, egy pillanatra megforgatjuk benne az apróra vágott petrezselymet, rádobjuk a leszűrt krumplit, összekeverjük, és már kész is a köret.

Vasárnap a karaj maradékát esszük, de egészen új életre kel a másik körettől, ami pestós spagetti lesz a maradék pesto és egy zacskó spagetti felhasználásával.

A biztonság kedvéért álljon itt a recept: a tésztát a szokásos módon megfőzzük, leszűrjük, majd összekeverjük a pestóval, kész. 

A desszert: habos-epres szelet 

Habos-epres szelet (Fotó: Nosalty)

Hozzávalók

A tésztához

  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 5 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 5 db tojásfehérje
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál citromlé
  • 50 dkg eper

A recept a Nosaltyn folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top