Gasztro

Kinyírják a termőföldet a proseccóivók

Van megoldás, hogy miként lehet csökkenteni az eróziót.

A prosecco egyik oldalról igazi gazdasági siker: az olasz borászatok akkora robbanást éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést – írja az Agrárszektor. Megjegyzik, évente 446 millió palack proseccót dobnak piacra, ebből 90 millió exportra megy főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba.

5,99 font a prosecco / Fotó: Profimedia

Borászportál összesítése szerint először 2013-ban előzte meg a prosecco globális értékesítése a francia champagne eladásait. A különleges francia pezsgőből 304 millió palackkal, míg a proseccóból 307 millió fogyott a világpiacon. A válságot követően a prosecco egyik alternatívája lett a champagne-nak, mert ár-érték arányban kedvező termék az olasz buborékos ital. A sikertörténetnek viszont van árnyoldala is, a Padovai Egyetem tanulmánya szerint ugyanis 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza évente a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. Az eső és az öntözés miatt a talaj egyszerűen eltűnik a régiók (Friuli-Venezia-Giulia és Veneto) szőlészetei alól, vagyis a termelők a saját jövőjüket élik fel éppen. A kutatók megvizsgálták Veneto három legjellemzőbb proseccótermelő vidékét, és megállapították, hogy a regionális talajerózió 74%-áért a prosecchóz szükséges szőlőtermelés a felelős. A Local olasz lap szerint ez azt jelenti, hogy palackonként 3,3 kg termőföld válik használhatatlanná – írta a Local nevű olasz lap. 

A termőföld nem megújuló erőforrás. A prosecco terroirja gazdasági szempontból fantasztikus eredményeket produkál, de ezzel a termelési mennyiséggel nehezen lesz fenntartható. A kutatók szerint az erózió a felére csökkenthető néhány egyszerű megoldással (például füvet kell hagyni a szőlőtőkék sorai között, vagy sövényt telepíteni a parcellák köré).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top