Gasztro

Tovább drágul a sertéshús

Egy átlagos család 25 ezer forintot költ élelmiszerekre havonta, ebből már most 7 ezer forintot húsfélékre és felvágottakra fordít.

Egyetlen hónap alatt 7 százalékkal drágult a disznóhús a KSH friss adatai alapján – számolt be az RTL Híradó. A feldolgozókban a hirtelen megugrott keresletre hivatkoznak. A KSH friss adatai alapján májusban majdnem 1600 forintot kértek egy kiló karajért az országban átlagosan, a sertéscomb pedig több mint 1300 forintra drágult kilónként egyetlen hónap alatt. A sertéshúsfogyasztók nehezen nyelik le az új árakat.

Tavaly még túlkínálattal és árcsökkenéssel számoltak a húsiparban. Ám felpörgött a kivitel, miután világszerte az állomány 14 százaléka odaveszett az afrikai sertéspestis miatt.

A magyar disznó harmadával többet ér, a Hússzövetség elnöke pedig azt mondja, nincs vége a drágulásnak. „További lassú folyamatos árnövekedéssel kell a fogyasztónak a sertéshús esetében számolnia” – jelentette ki Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top