Gasztro

Finom, és még csak nem is hizlal: zöldséges-rákos ázsiai rizs

Aki szeretne egy finom és egészséges alternatívát a bácskai rizses húsnak, annak bátran ajánljuk ezt a keleties ízvilágot képviselő zöldséges-rákos rizst. Könnyen és nem utolsósorban gyorsan elkészíthető finomság kerül a vacsoraasztalra.

Tökéletes választás, ha nyárestén vendégek ugranak fel hozzánk, vagy csak a családnak szeretnénk kedveskedni. Nem kell elrohanni rögtön és felkutatni a legközelebbi kínai büfét, ezt a finomságot mi magunk is el tudjuk készíteni a saját szánk ízére hangolva.

Zöldséges-rákos rizs 

Hozzávalók:

  • 200 g basmati rizs
  • 200 g rákfarok
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárgarépa
  • 100 g zöldborsó
  • 1 ek. szójaszósz
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis darabka friss gyömbér
  • 2 ek. szezámolaj

Elkészítés:

  1. A rizst főzzük puhára enyhén sós vízben. Nagyjából 15 perc alatt elkészül.
  2. A sárgarépát hámozzuk meg, és vágjuk fel vékony (gyufaszál) csíkokra. Kockázzuk fel a megmosott és kimagozott paprika húsát is.
  3. Egy serpenyőben (legjobb, ha wok) az olajat melegítsük fel, erre jöhet a lereszelt fokhagyma és gyömbér, valamint a felkarikázott újhagyma. Pirítsuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a répát, a paprikát és a zöldborsót is, és hagyjuk 5 percig párolódni a wokban.
  4. Közben a rákfarkat tisztítsuk meg, majd mehet ez is a serpenyőbe, és süssük további 2 percig.
  5. Adjuk hozzá a megfőtt rizst, szórjuk meg frissen őrölt borssal, és adjuk hozzá a szójaszószt is.
  6. Pirítsuk még 2-3 percig, és tálalhatjuk is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top