Gasztro

A miso paszta nemcsak ízében képes csodákra, de gyógyít is

A misóról legjobb esetben is csak miso levesként hallottunk a japánok egyik legkedveltebb fogása, amely csökkenti az éhséget, ugyanakkor gerjeszti is az étvágyat, megágyazva a következő fogásoknak. De miben erős a leves egyik legfőbb alapanyaga a miso paszta?

A miso paszta nem más, mint fermentált, sárga szójababból készült püré. Amellett, hogy a belőle készült leves nagyon is finom, főleg a japán konyha kedvelőinek kihagyhatatlan, jótékony hatással van nemcsak az étvágyunkra, de emésztésünkre is, és a koleszterinszintet rendbe vágja.

Szója vagy miso?

A miso paszta tehát mutatja a szója minden előnyét: fehérjében gazdag, B12-vitaminforrás, és erősíti az immunrendszert. A megfőtt és pürésített szójababhoz árpát vagy búzát, sót és rizst kevernek. Az eltérő arányok bekeverése miatt a miso pasztának számos variációja létezik, melyek színben és ízben is eltérnek egymástól. Némi halalaplé, tengeri alga és miso paszta hozzáadásával készül a miso leves is, melynek íze így elég karakteres és intenzív lesz.

Miso, az életelixír

Egy japán tudományos kutatás felfedte, hogy a miso rendszeres fogyasztása olyan krónikus megbetegedések megelőzésében játszik szerepet, mint a daganatok vagy a magas vérnyomás. Egy olyan komplett alapanyagról van ugyanis szó, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyet a szervezetünk nem képes szintetizálni, illetve a B-komplex vitaminokat, melyek elengedhetetlenek a sejtek anyagcseréjéhez.

Ezekenkívül magas a kalcium-, magnézium- és vastartalma, A-vitaminban gazdag, természetes antioxidáns.

Mikor ne együnk misót?

Ha valaki allergiás a szójára vagy a belőle készült élelmiszerekre, akkor teljesen tiltólistás a miso paszta, illetve a belőle készült más étel. Magas nátriumtartalma miatt erőteljes a vízmegkötő hatása, ezért módjával érdemes csak fogyasztani a pasztát, vagy levesként, vízben feloldva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top