Gasztro

Egy évig csak lejárt szavatosságú élelmiszereket evett, ez történt vele

Scott Nash három évvel ezelőtt vágott bele a nem mindennapi kísérletbe.

Scott Nash három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy érdekes kísérletbe kezd. A férfi a virginiai hétvégi házában, a hűtőben hagyott egy joghurtot, és hat hónappal később, amikor visszatért, megette azt. A joghurtnak fél éve lejárt a szavatossága, de ez Scottnak nem jelentett problémát, ugyanúgy a turmixához adta, és nem történt semmi baja. Ekkor ötlött fel benne, hogy vajon a nagy cégek mi alapján, hogy lövik be az élelmiszerek lejárati dátumát. A férfi szerint ebben nincs semmi következetesség, és ez zavart okoz az emberekben.

Az évek alatt Scott és családja evett olyan tésztákat, húsokat, vajat, aminek szavatossága 8-9 hónapja is lejárt, de nem lett semmi bajuk.

Természetesen Nash elismeri, hogy ha valami furcsán néz ki, rossz illata van, akkor ki kell dobni, de az emberekben van egy úgynevezett „fogyasztói szorongásos zavar”, ha megnézik, hogy lejárt a szavatossága az adott terméknek, azonnal kidobják, pedig lehet, hogy annak az élelmiszernek még semmi baja.  Figyelmeztet továbbá a „tervezett elavulásról”, melyet a vállalatok arra használnak, hogy a fogyasztókat arra ösztönözzék, hogy a tökéletesen jó termékeket eldobják, és helyettük így új termékeket vásároljanak.

via

(Nyitó kép: profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top