Gasztro

A tökéletes vega köret: cukkinikrokett

Alig győzzük begyűjteni a friss nyári zöldségeket és gyümölcsöket a piacról: akár frissen elfogyasztva, akár elkészítve szenzációsan finom dolgokat lehet kihozni belőlük. Ez a cukkinis krokett is egy ilyen vegetáriánus cukiság.

A cukkini egy tipikusan nyári zöldség, habár már egész évben kapható, mégis ilyenkor a legjobb elkészíteni. Frissen, roppanósan is készülhet belőle saláta joghurtos-kapros-fokhagymás öntettel, de el is készíthetjük egyszerű cukkinis tésztának vagy krokett formában köretnek vagy akár magában egy könnyű zöld salátával is megállja a helyét mint húsmentes főétel.

Cukkinikrokett hozzávalói:

  • 3 salátacukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 250 g ricotta
  • 2 tojás
  • 60 g reszelt sajt
  • napraforgóolaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

  1. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és gyufaszálvékonyra felszeleteljük.
  2. Közben egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, megfuttatjuk rajta a megroppantott fokhagymagerezdet, majd jöhet bele a cukkini. Ezt is átpároljuk.
  3. Ha kihűlt, alaposan dolgozzuk össze a ricottával. Adjuk hozzá a tojásokat, a reszelt sajtot, a zsemlemorzsát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Dolgozzuk össze alaposan a masszát, és formázzunk belőle dió nagyságú golyókat. Utoljára hempergessük meg őket a zsemlemorzsában, és bő, forró olajban süssük ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top