Gasztro

A gyroson túl: top ételek, amiket mindenképp kóstolj meg, ha Görögországban jársz

Ha idén Görögország az úti cél, akkor a következő ételeket semmiképp se hagyjátok ki.

Szuvlaki

A szuvlaki apró kockára vágott sertés- vagy csirkehús, fából készült roston. Hasonlít a magyar rablóhúsra, de a görög szuvlakin szinte csak hús van (míg a rablóhúson a húsdarabok közé cukkini-, paradicsom-, hagyma- és gombaszeleteket is szoktak tenni).

Spanakopita

A spenótpite vegetáriánus étel, benne a főtt spenót, tojás, legalább háromféle sajt, pl. feta, kefalotiri, házi sajt keveredik. Petrezselyemmel, szerecsendióval és kaporral ízesítik.

Fotó: profimedia

Galaktoboureko

Fillo rétestészta alapú, pudingos desszert, melyet forró cukros sziruppal locsolnak le. Forrón és hidegen is fogyasztják.

Tzatziki

Könnyű, joghurtos saláta a tzatziki, Görögországban és Törökországban is népszerű étel. Az aprított uborkát fokhagymával és joghurttal keverik össze, majd ízlés szerint olívaolajjal, kaporral vagy mentával ízesítik. Fogyasztják előételként fekete olajbogyóval és pitával, vagy kísérőnek adják főételek mellé.

Stifado

A stifado hagymás, paradicsomos húst jelent. A borjúszeleteket lassú tűzön párolják a vörösboros paradicsommártásban és gyöngyhagymával teszik pikánssá.

(Nyitó kép: profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top