Gasztro

Megfelezi az almatermésünket az időjárás

A tavalyi almamennyiség fele lesz csak a fákon idén a nagy meleg miatt.

A szélsőséges időjárás egyfajta stresszként éri a növényeket, így kitolódik a terméshozás ideje, csökkennek a termésátlagok – olvasható a Magyar Hangban. A lapnak nyilatkozó Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója szerint a legtöbb növénynek egyáltalán nem tesz jót a nagy kánikula, mivel így a bennük zajló biokémiai folyamatok negatív irányba változnak: a paradicsomnál a piros színanyagképzés először lelassul, majd teljesen le is állhat, ha tartósan 30 fok feletti a hőmérséklet.

alma termés

A kép illusztráció (iStock)

Almát sem lehet trópusi körülmények között termelni, viszont az olyan zöldségek, mint a kukorica vagy a paprika – amelyek  Amerikából származnak –, jobban bírják a meleget, de azért az öntözés minden esetben kiemelt jelentőségű

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsadás (FruitVeB) becslései szerint az idei almatermés csak a fele lesz az előző évinek. Ez a mennyiség (450 ezer tonna) mintegy 25 százalékkal alacsonyabb a tízéves átlagtermésnél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top