Gasztro

20 perces házi mogyorókrém, amit képtelenség elrontani

Elég menő, ha magadnak készíted a mogyorókrémet – ráadásul nem is bonyolult!

Ez a recept abban az időben lett nagy kedvencünk, amikor még nem kiáltották ki közellenségnek a pálmaolajat, azt viszont már tudtuk, hogy jobb elkerülni a különféle adalékanyagokat, tartósítószereket és állagjavítókat. Szülinapomra kaptam egy üveggel a barátnőmtől, aki – nagyon helyesen – a receptet is mellékelte. Azóta hozzánk nem nagyon teszi be a lábát „bolti mogyorókrém”, már csak azért sem, mert a házi verzió egyáltalán nem rosszabb annál, bónuszként pedig azt is tudjuk, mi van benne.

Hozzávalók:

  • 75 gramm hámozott mogyoró
  • 100 gramm 70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 50 gramm nádcukor
  • 70 ml tej
  • 1,5 ek. mogyoróolaj (helyette a napraforgó olaja is megteszi, abból 1 evőkanálnyi is elegendő – de mogyoróolajjal az igazi)
  • 1 csipet só
  • 3 ek. langyos víz

Elkészítés:

  1. A hámozott mogyorót száraz serpenyőben pirítsd meg egy kicsit – akkor már biztosan jó, ha kap egy kis színt és elkezd illatozni.
  2. A cukrot őröld finom porrá kávédarálóban, majd öntsd egy turmixgépbe a pirított mogyoróval együtt.
  3. Egy edényben vízgőz felett olvaszd fel a kis darabokra tördelt csokoládét, az olaj, a tej és a só társaságában. Kevergesd folyamatosan, s amikor szép egyenletessé válik, kanalazd ezt is a turmixba, adj hozzá egy kis vizet, és turmixold össze.
  4. Ha elérte azt a krémes állagot, amire vágysz, töltsd egy jól záródó üvegbe (ebből a mennyiségből kb. 250 ml lesz). Hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni, azután tedd hűtőbe, és két héten belül fogyaszd el!

Tipp: Ha már hosszabb ideje pihen a frizsiderben, nehezebben kenhető, ezért érdemes hamarabb kivenni evés előtt, hogy jól boldogulj vele.

Nincs jobb nasi a házi mogyorókrémnél (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top