Gasztro

Az Európai Unió oltalmába vette a magyar rögös túrót

Hagyományai miatt különleges terméknek nyilvánították a rögös túrót.

A rögös túró hagyományos, különleges termékként védettséget kapott az Európai Bizottságtól – közölte a bejegyzésre vonatkozó kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel. A közleményben kiemelték, az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos.

Túrós rétes (forrás: nlc)

A rögös túró kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt – írja közleményében szakmai szervezet. Kiemelték, a rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el. Sokféle ételben használják, például túrós palacsinta, túrós lepény, túrótorta, túrós rétes, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túrós pogácsa készítésénél.

A Tej Terméktanács közölte azt is, hogy jelenleg előkészítik az óvári sajt uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelmet és termékleírást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top