Gasztro

Összeomolhat a tej- és marhahúsipar!

Nem, most kivételesen nem a klímaváltozásra hivatkoznak a kutatók.

Egy új kutatás szerint a mezőgazdaság és az állattenyésztés igen nagy változás előtt áll, az is lehetséges, hogy a tej- és marhahúsipar összeomlik a közeljövőben. A RethinkX technológiai változásokra összpontosító szervezet úgy véli, hogy a hús- és tejtermékek gyártása megszakadhat a manapság egyre népszerűbb húsmentes termékek és a hús alternatívái miatt. A társaság lemodellezte a folyamatokat, szerintük ez a változás 2030-ra fog bekövetkezni, írta meg a hellovidek.hu

Fotó: iStock

A RethinkX egy független ötletgyűjtő központ, amely elemzi és előrejelzi a technológia által vezérelt zavarok sebességét és mértékét, valamint ezek következményeit a társadalomra nézve. A társaság szerint ha a jövőben az új proteinforrások olcsóbbá válnak, népszerűbbek lesznek majd, mint a hús – írja a One Green Planet.

A tanulmány szerint a kínálat és kereslet előnyben fogja részesíti az új „húsféléket”, mivel a kutatások és a technológia által olcsóbbá és ízletesebbé fognak válni ezek a fehérjeforrások, mint amilyen a hús. Ennek következtében össze fog omlani húsipar ma ismert formája, drasztikusan csökkenni fog a tehéntenyésztés is. A húspótló termékek olcsóbbá válásával a hús iránti igény jelentősen csökkenni fog, 2035-ig akár 90 százalékkal is redukálódhat.

A társaság szerint a tejtermékeknek ugyanez lesz a sorsuk: a termelés akár 90 százalékkal is csökkenhet 2030-ra, mivel az élelmiszereket a tudósok molekuláris szinten készítik majd el, és adatbázisokba töltik fel, amelyekhez az élelmiszer-tervezők a világ bármely pontján hozzáférhetnek majd. 

A marhahús és a tehéntej termelésének hátulütője a környezetszennyezés: a tenyésztési metódus során nagyon sok a szén-dioxid-kibocsátás. Ha ez az iparág 90 százalékkal csökkenne, akkor a környezeti haszon monumentális lenne, a kapcsolódó károsanyag-kibocsátások szintén 90 százalékkal csökkennének. További pozitívumot jelentene, hogy a jelenleg állattenyésztéshez használt területek felszabadulnának, és rendelkezésre állnának más célokra.

A tanulmány szerzői szerint egyáltalán nem alaptalan az, hogy ennyire optimisták a húsipar radikális csökkenésének kapcsán, ugyanis a húst pótló készítményekből ma már igen sokféle létezik a piacon, és ezek ráadásul egyre népszerűbbek a fogyasztók körében. Sok tudós és környezetvédő keresi a megoldást arra, hogyan lehetne csökkenteni a húsfogyasztást, és hogy ennek érdekében miképp lehetne megnövelni a húsra kivetett adó mértékét, írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top