Gasztro

Mégsem veszélyes a vörös hús?

Egy friss tanulmány szerint csak gyenge bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk számottevő mértékben növelnék a rák, a szívbetegségek vagy a cukorbetegségek kialakulásának kockázatát.

A kanadai Dalhousie Egyetem és a McMaster kutatóinak friss tanulmánya szerint nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a vörös húsok – köztük a marha, a bárány, a sertés és a vadhús – vagy a feldolgozott húsáruk számottevő mértékben növelnék a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegségek kialakulásának kockázatát – írja a BBC hírportáljának híre alapján az MTI.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 2015-ös jelentésében azt írta, hogy a feldolgozott húsáruk fogyasztása növeli a rák kockázatát, a vörös hús pedig „valószínűleg rákkeltő”. A tanulmány világszerte nagy visszhangot váltott ki.

A kanadai tudósok most megjelent tanulmányukban azonban más következtetésekre jutottak. Az Annals of Internal Medicine című szaklapban közölt kutatásuk szerint a vörös hús fogyasztásának nincsenek számottevő egészségügyi kockázatai: ha ezer ember heti három adag vörös vagy feldolgozott hússal kevesebbet fogyasztana, mint eddig, alig héttel kevesebben halnának meg közülük rákban, és 11 év alatt néggyel kevesebben szívbetegségben. Ha ezer ember 11 éven át heti három adaggal csökkentené a vörös hús fogyasztását, mindössze hattal, ha pedig kevesebb feldolgozott húst fogyasztanának, 12-vel kevesebbnél alakulna ki 2-es típusú cukorbetegség.

Mindez az új tanulmány készítői szerint azt mutatja, hogy a vörös, illetve feldolgozott húsok egészségkárosító hatásait alátámasztó bizonyítékok annyira gyengék, hogy nem állítható nagy biztonsággal, hogy valóban komoly kockázatot jelentene a fogyasztásuk.

„Nem azt mondjuk, hogy nincs ilyen kockázat, hanem azt, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével elérhető nagyon kis kockázatcsökkenést csupán gyenge bizonyítékok támasztják alá” – mondta el a BBC-nek Bradley Johnston, a kutatók egyike.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top