Gasztro

Bodzás-túrós lett az év cukormentes tortája

Idén harmincan jelentkeztek a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyre.

Citromfű, hibiszkusz, fehérbabhéj – idén is sok izgalmas és újszerű gyógynövény összetevőt használtak a pályázók a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat egy bodzás túrókrémes alkotás érdemelte ki.

Idén 30 pályázat érkezett a háziversenyre, melyből a 10 legkiválóbb jutott a döntőbe. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megrendezett háziversenyre csak olyan recepttel lehetett pályázni, amely nem tartalmaz sem cukrot, sem fehér lisztet.

Az alapítvány dietetikusa, Pető Adrienn elmondta, hogy a legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a cukormentes csokoládé, az áfonya és a citrom volt, de olyan különleges alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a szőlőmagolaj, a szerzetesek körtéje vagy a kardamom.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, a rendezvény háziasszonya leszögezte, hogy ezek a torták bármilyen cukrászda kínálatában megállnák a helyüket, és mindenki győztesnek érezheti magát, aki bekerült a döntőbe. Ezt a zsűri elnöke, Bechmann György, mestercukrász is megerősítette, aki megjegyezte, hogy a pályaművek között volt néhány szakmailag nagyon magas színvonalú. Külön kiemelte, hogy a hobbicukrászok által sütött különféle piskóták olykor még ízletesebbek, ötletesebbek voltak, mint korábban a profik által készítettek.

A 10 döntős torta kóstolása után a zsűri kiválasztotta az idei verseny legjobbját, amely az almás-diós torta lett. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat Kónya Mártonné Eta nyerte el A természet ajándéka elnevezésű tortájával. A torta készítője szakápolóként dolgozik, és hangsúlyozta, hogy a cukorbetegektől sem lehet elvárni, hogy mindenről lemondjanak, ezért is tartja fontosnak az egészséges és finom recepteket.

A természet ajándéka cukormentes torta

A természet ajándéka torta

„Mindig is szerettem sütni, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyére egy olyan ízt kerestem, ami nem nyert még korábban, így jutott eszembe a bodza” – tette hozzá Eta.

Lopes-Szabó Zsuzsa, a Diabess Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember lánya a legjobb, gyógynövényes összetevővel készült tortának járó különdíjas alkotást így méltatta: „Ez a torta nekem azért tetszett, mert nagyon domináns volt benne a természetes bodzaíz. Ha vendégek jönnek, és azt kérik, hogy valami finomat adjak nekik, mindig bodzateát csinálok. A bodzát fitoterapeutaként különben azért is szeretem, mert nagyon jó vízhajtó, köhögéscsillapító hatású. Kifaggattam a torta készítőjét, Kónyáné Etát, hogyan érte el ezt az intenzív bodzaízt, és kiderült, hogy egy saját készítésű, cukormentes bodzasűrítményt használt, amit kockánként fagyaszt le, így egész évben tud sütni-főzni vele. Nagyon ízlett a torta pikáns, picit savanykás ízvilága és a bodzás túrókrém habos, könnyű állaga.”

A három díjazott receptet rövidesen olvashatjátok az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top