Gasztro

Sütőtökkisokos: melyikből lesz a legszebb lámpás, és melyikből a legfinomabb pite?

Most aztán rendet teszünk a tökök közt!

Az ősz sztárja vitathatatlanul a sütőtök. Az egész család nagy kedvence, hiszen nem csupán megenni lehet, hanem kifaragni is, sőt lakásdekornak is tökéletes. A számtalan felhasználási módjának az a trükkje, hogy megannyi sütőtökfajta terem, mint például a japán, a kiszombori, a kanadai vagy épp a dísztök, amiket mind-mind másként érdemes hasznosítani. 

Számtalanféle sütőtök létezik (Fotó: Pixabay / Maxx Girr)

Hogy ezek között könnyen kiigazodjunk, és pontosan tudjuk, hogy melyik tökből készül a legfinomabb pite, melyikből a legszebb töklámpás, és melyik mutat legjobban az őszi asztaldíszben, összeállítottuk a sütőtök kisokost.

Mi fán terem a tök?

A tök (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége, amelybe mintegy 114 nemzetség és 500 faj tartozik. Nem is gondolnád, de olyan zöldségek és gyümölcsök a rokonai a töknek, mint a sárgadinnye, a görögdinnye vagy az uborka. A tökfőzelék a spárgatökből (Cucurbita pepo) készül, de a cukkini és a patisszon, azaz a csillagtök is mind ugyanannak a nagy családnak a leszármazottjai.

Több mint 150 fajta tök létezik, de olyan fajta, hogy sütőtök, nincs.

Ez az elnevezés nem egy fajtát takar, hanem a felhasználási módját különböző tökféléknek. Ezek közül jó párat Magyarországon is termesztenek, de akad olyan is, amit messzi földről kell importálnunk. A tökfélék, a lopótök kivételével, Amerikából származnak, Magyarországon a 19. században vált igazán népszerűvé ez a növény. Kezdetben a sütőtök a szegény ember pecsenyéjének számított, hiszen olcsóbb volt, mint a hús, mégis nagyon tápláló. A halloweenőrület és a hozzá szorosan kapcsolódó tökfaragás pedig a 2000-es évek elején érte el Magyarországot, és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Az óriástök nagyot szól

A Cucurbita maxima egy hatalmasra növő, szürke héjú és élénk narancs belsejű sütőtök. Hazánkban nagydobosi kék tökként is ismert, és akár tíz kilósra is megnőhet. Erős, édes íze van, sütésre kiválóan alkalmas. Magában is isteni, de a krémleves és a tökös pite is ezzel lesz a legfinomabb.

A kiszombori kistestvér szintén igen kedvelt, itthon termesztett fajta, melynek íze hasonlóan kellemes, mint a nagydobosié, azonban jóval kisebbre nő.  Enyhén nyújtott gömb alakja van, szürkésfehéres héja és narancssárga húsa. Általában 4-6 kilósra nő, és egészen az első fagyokig szedhető.

A kívül-belül sárga, de kevésbé intenzív ízű fajta az orange. Az eredetileg Kanadából származó sütőtökfélét itthon is sokfelé termesztik már. Latin nevén Cucurbita moschata, de nevezik orange-nak, sonkatöknek, pézsmatöknek, és származása miatt kanadai töknek is. Hosszúkás alakja, narancssárga héja és élénk narancs húsa van. Ez a tökfajta azonban nem olyan intenzív ízű, mint a nagydobosi szürke tök, így ezt inkább ne magában fogyasszuk, hanem használjuk fel alapanyagként, töltelékként különböző tökös ételekhez, mint például a sütőtökös-kecskesajtos gofri vagy épp a sütőtökkel töltött tortellini szarvasgombamártásban.

Ez itt a hokkaido tök (Fotó: Pixabay / Momentmal)

A japán szigetről elnevezett hokkaido sütőtök igazán különleges csemegének számít. Nem nő túl nagyra, 1-3 kilós csupán, de a piros héja nagyon finom, édes, kicsit diós ízű narancs belsőt rejt. Elég nehéz felvágni, viszont érdemes megkóstolni, intenzív íze különleges élményt nyújt.

A dísztököt és a halloweentököt nem esszük meg

Azt hihetnénk, hogy a sütőtök mostohatestvére a szegény dísztök, ami, mivel nem lehet megenni, haszontalannak tűnhet. De erről szó sincs, ugyanis rendkívül változatos és különleges alakúra nőnek a dísztökök, amikkel a lakást, a teraszt, vagy akár a kertet is remekül lehet díszíteni. Érdemes összeválogatni többfélét, és színes őszi dekorációt készíteni belőlük. Jól mutatnak egy ajtó- vagy épp asztaldíszben, a kandalló párkányán, a gyümölcstálba csempészve, de még a cserepes virágok látványát is feldobják.

Végül jöjjön a legnépszerűbb tökfajta, ami a hírnevét a halloween világhódító menetelésének köszönheti. Az angolszász országokban és ma már hazánkban is elterjedt töklámpás faragásához a legjobb alapanyag a Jack O’ Lantern-tök.

Nevét a részeges kovácsról kapta, aki lepaktált az ördöggel, hogy ne kerüljön a pokolra, azonban mivel élete során sok rosszat tett, a mennybe sem fogadták be, így egy töklámpás fénye mellett bolyong a lelke.

Gyakorlatilag ezt a lámpást farigcsáljuk minden év októberének utolsó napjaiban.

Bár ennek a fajtának elég jellegtelen az íze, technikailag ehető, ám a kivájt húsát inkább csak ízesítve, fűszerezve, töltelékként érdemes felhasználni, a töklámpás elkészítéséhez viszont tökéletes alapanyag. A Jack O’Lantern szép nagyra nő, szabályos alakja van, élénk narancssárga héja, és ami a legfontosabb, hogy könnyen faragható. Szóval ha szeretnénk jól sikerült lámpásokat és boldog gyermekarcokat látni halloweenkor, a legjobb, ha ezt a fajtát választjuk a piacon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top