Gasztro

Iszonyú drága lesz a tojás

Ennek leginkább a környezetvédelem az oka. A legelső drasztikus drágulás valószínűleg a Sparokban és Tesco áruházakban jöhet, miközben a magyar termelők a csődtől tartanak.

Egyelőre csak a Tesco és a Spar jelentette be hivatalosan is, hogy 2025-től egész Közép-Európában, így Magyarországon is egyedül szabad, ökológiai, mélyalmos, biotermelésből és biotartásból származó tojásokat fognak árulni – tudta meg a Népszava. Leginkább azért, mert ez a technológia jóval kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, és az állatok számára is biztonságosabb.

A szakértők szerint a jelenlegi hazai tojásárak az alternatív technológiától függően harmadával is emelkednének, ha valóban kitiltanák a nagy láncok a polcokról a ketreces tartásban termelt tojásokat, és ezt az EU is támogatná, további szigorításokkal és új jogszabályokkal. 

A magyar termelők, akik hagyományos módszerekkel dolgoznak, attól tartanak, hogy csődbe mennek, ha a nagy multi élelmiszerláncok nem vásárolnak tőlük több ketreces tartásból származó tojást. Elsősorban azért, mert rengeteget kellene költeniük arra, hogy néhány éven belül kidobják a jelenleg használt EU-konform ketreceiket, és átalakítsák az eddigi épületeket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top