Gasztro

Chilis bab, az igazán férfibarát fogás

A jó chilis bab titka a fűszerezés és a főzési idő, mutatjuk, nekünk mi jött be!

Az ördög jobb és bal keze című filmben Terence Hill néhány perc leforgása alatt elpusztított egy hatalmas adag chilis babot – hogy ezt a feladatot minél hitelesebben hajtsa végre, állítólag több mint egy napig egy falatot sem evett előtte, így tényleg farkaséhesen vetette rá magát a babos fogásra. Hogy hogy érezte magát utána, arról már nem szól a fáma, Bud Spencer receptjére viszont azóta is sokaknak fáj a foguk.

Chilis bab. Egyszerű, bár kissé időigényes fogás, de legalább mindenki szereti (Fotó: Getty Images)

A jó chilis bab titka a fűszerezés és a kellően hosszú főzési idő – igen, akkor is, ha konzerv babból készíted! –, ez utóbbi elengedhetetlen ahhoz, hogy az ízek klasszul összeérjenek. Hogy kell-e bele kukorica vagy sem, kolbásszal vagy darált hússal készüljön, s hogy mennyi chili kerüljön bele, tulajdonképpen ízlés dolga, mutatjuk, hogy nekünk mi és hogy jött be leginkább!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összedobós kaja, mert kevesebb mint negyed óra alatt felkészítheted, a főzési időt viszont nem érdemes szűkmarkúan mérni, úgy 70 perc mindenképp kell neki, szóval ebből a szempontból mégsem az a pikk-pakk fogás. Jó chilis babot készíteni egyáltalán nem nagy ördöngösség, főleg akkor, ha követed az alábbi lépéseket!

Chilis bab

Hozzávalók

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 ek. olaj
  • 1 kiskanál pirospaprika (nem kell csípősnek lennie)
  • 600 g darált hús
  • 1 liter paradicsomszósz
  • 150 g (egy kis doboz) konzerv kukorica
  • 450 g babkonzerv (legjobb a vörös bab)
  • 1 kk. méz
  • Só, bors és chili ízlés szerint

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a hagymát, majd a felhevített olajon párold üvegesre. Add hozzá a paprikát, jól keverd el és önts hozzá fél pohár vizet. 
  2. Kevergesd pár percig, aztán jöhet hozzá a darált hús, folytasd a kevergetést, ha szükséges, öntsd fel egy kis vízzel. 
  3. Pár perc párolás után, mikor a hús már kifehéredett, szórd rá a fűszereket – szerencsésebb többször keveset hozzáadni és folyamatosan kóstolgatni, így nagy valószínűséggel egyikből sem kerül bele a kelleténél több.
  4. Csepegtesd le a babot és a kukoricát, majd keverd a fűszerezett húshoz. Csorgasd rá a mézet, azután öntsd rá a paradicsomszószt.
  5. Kapcsold alacsony fokozatra a tűzhelyet és forrald fel a chilis babot, majd kóstold meg, és ha kell, korrigáld a fűszerekkel.
  6. Tegyél rá egy fedőt és olykor megkeverve főzd 60-70 percen keresztül, hogy kellően besűrűsödjön.

Chilis bab chili nélkül

Ha nem szereted a csípős ételeket, kiválthatod a chilit más fűszerekkel is. Ehhez a darált húsos, babos ételhez szuperül passzolnak az alábbiak, kiváltva a csípős paprikát:

  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1 kiskanál csemege paprika
  • 1 kiskanál szárított bazsalikom
  • 1/2 kiskanál fokhagyma-granulátum
  • 1/4 kiskanál szárított oregánó
  • ínyencek pedig a végén tesznek hozzá egy csipet fahéjat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top