Gasztro

De mit adjak az iskolaszünetben ebédre a gyereknek? Segítünk!

Hogy ne szakadj bele a gyerekek ebédeltetésébe az iskolaszünet alatt. Home office mellett is elkészíthető, könnyű, gyors ételeket mutatunk.

Eljött a Nagy Otthonmaradás ideje, össze leszünk zárva a lakásban, ami legfőképpen abban különbözik a téli szünettől, hogy nem készültünk előre száz kiló kajával, a töltött káposztától a szakajtónyi süteményig. A gyerekek viszont otthon vannak, és még hálásak lehetünk a sorsnak meg a munkahelyünknek, ha mi is otthon maradhatunk velük, home office-ban.

Hétköznapi családi ebéd (Fotó: Getty Images)

Család, spagetti, mosoly. Rosszabb is lehetne (Fotó: Getty Images)

Szögezzük le rögtön, hogy a gyermekétkeztetés, az nem kis feladat. Onnan tudom, hogy csinálom egy ideje, úgy 13 éve, mert bár régen úgy gondoltuk, hogy a menza remek találmány, hamar kiderült, hogy a valóságban ablakon kidobott pénz. És bár én továbbra is úgy gondolom, hogy mégiscsak remek találmány a menza, a gyerekek nem osztották a véleményemet. Szóval hazajárnak ebédelni, én meg home office-ban dolgozó (tehát NEM háztartásbeli anyukaként) táplálom őket nap nap után. Így aztán az iskolaszünettől, oppardon, a digitális munkarendre átállástól túl sok minden nem változott az életünkben, ami nagy szerencse, mert így rögtön ki is nevezhetem magam az előállt helyzet szakértőjévé.

Alapelvek gyerekebédeltetéshez, iskolaszünet idejére

Tudom, mindenki azt gondolja, hogy most aztán az iskolaszünettel eljött az idő, hogy a gyermeket egészséges és tápláló étellel etesse végre. Majd ő aztán megmutatja, de úristen, hogy? Némi szorongást azért érzek emiatt a szülőtársakban. Nos, nem kell, könnyebb, mint gondolnád. Lazíts!

A gyerekebédeltetés, az nem egy Bocuse d’Or. A gyerekebédeltetés arról szól, hogy kapjanak valami – lehetőleg – meleg ételt, ami nem nutellás kenyér pillecukorral.

  1. Az első, és legfontosabb alapelv, hogy semmi baja nem lesz a gyereknek, ha nem eszik minden nap kétfogásos menüt, levessel, másodikfélével, és ha jó volt, desszerttel. Tanuljunk a finnektől: amikor ott jártam tanulmányúton, az iskolai menzaebéd valami gulyáslevesféle volt, hozzá kenyér és uborkakarikák. Kissé furán néztünk rá, de jól laktunk vele és nem volt hiányérzetünk. A brokkolikrémleves összenyomós sajtos melegszendviccsel: ebéd. A sajtos-tejfölös tészta is, de utána azért adjunk valami zöldséget vagy gyümölcsöt is, amit elrágcsálhatnak. Az sem baj, ha azt már az íróasztalnál ülve, vagy játék közben eszik meg.
  2. A második fontos alapelv, hogy nem most kell megvalósítani önmagunkat a konyhában. Nem kell különböző izgalmas ételcsodákat kifundálni, mert úgysem fogják megenni, most szólok. Nyugodtan vegyük elő a hagyományos, napközis ételeket, amikhez hozzá vannak szokva a gyerekek. Főzelékek, rizottók, husi-krumpli (a rizs és a tarhonya a krumpli egyik fajtája ilyenkor), tészták.
  3. Habár általában mindenkit arra biztatok, hogy főzzön friss és természetes alapanyagból, karantén-iskolaszünetben, lássuk be, messze nem olyan a helyzet. A fagyasztott alapanyagok a jó barátaink, és az üveges szószokra is őszintén mosolygunk mostanában. A csirkemellet egyenként fagyaszd le!
  4. Ami előző napról megmaradt, az most nem maradék, hanem étel. Nyugodtan főzz meg több napra és használd! Az ilyen nagyobb projekteket, mint csülkös bableves, pörkölt és társai, nyilván nem egy napra és főleg nem délelőtt, munka közben főzi az ember, hanem este, de hát úgysincs más dolgunk: nem kell a gyerekért menni, sem pedig bevásárolni, és az esti pilatest is lemondtuk már.
  5. Az egy feltét – sokféle köretmegoldás napokra megoldja a helyzetet. Egy nagy fazék pörkölt, brassói hús, egyben sült karaj vagy Stefánia vagdalt napokig az asztalra kerülhet, és hogy ne legyen unalmas, főzhetünk hozzá minden nap másféle köretet vagy főzeléket, természetesen zacskóból és húsz perc alatt.
  6. Feltét a tükörtojás és a sült virsli is, de egy tojás és némi zsemlemorzsa segítségével nagyjából bármiből lehet fasírtot készíteni, csak fel kell aprítani. Ne aggódj, légy kreatív! A két titkos fegyver pedig ilyenkor a kolbász és a csirkemell: előbbit bele lehet főzni egy csomó ételbe, utóbbit meg pár perc alatt készre lehet sütni serpenyőben, csak előtte nem árt feldarabolni és jól befűszerezni.
  7. Bármilyen zöldségből étel lesz, ha kicsit megpároljuk sós vízben, majd tepsibe tesszük, nyakon öntjük egy vödör tejföllel, reszelünk rá sajtot és beküldjük a sütőbe. Ínyencek tejföl helyett besamellel is próbálkozhatnak, amibe keverhetnek 1-2 tojást vagy még további sajtot.
  8. Végül pedig ne szégyelld átlényegíteni az ételeket: ami az egyik nap még pörkölt volt, az a másnap belekerülhet a hortobágyi húsos palacsintába, a tegnapi spenótfőzeléket ma összesütheted tésztával és sajttal, a megmaradt zöldséglevesből meg lehet holnap rizottó, vagy párolhatsz benne kuszkuszt.
  9. Fogd be a gyerekeket segíteni! Úgysincs semmi dolguk, nyugodtan megpucolhatják a krumplit vagy lereszelhetik a sajtot. 

Na jó, de mit együnk ma? Hát tonhalas tésztát

A tonhalas tésztát, népi megfigyelésem szerint, mindenki szereti, még az is, aki egyébként nem annyira békült még ki a vízben élő állatok elfogyasztásának gondolatával. A tonhalas tészta valahogy más.

Tonhalas spagetti (Fotó: Getty Images)

Tonhalas spagetti (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 40 dkg durumtészta (pillangó vagy orsó vagy penne)
  • 1 doboz saját levében eltett tonhal-konzerv
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag friss petrezselyem (oké, jó vicc volt. Jó lesz a mélyhűtőből is.)
  • parmezán vagy Grana Padano vagy más kemény sajt reszelve
  • tehetsz bele olajbogyót és kapribogyót is, ha van otthon, de nem muszáj

Elkészítés

  1. A tésztát megfőzzük sós vízben, forrástól számítva annyi percig, amennyit a zacskón olvasható csomagolás ír. Megkóstoljuk, ha jó, leszűrjük, de elteszünk egy bögrényit a főzővízből.
  2. A tonhalat villával elkaparjuk apró cafatokra. Rádobjuk a tésztára, felöntjük a tejszínnel, elkeverjük. Öntünk hozzá annyit a tészta főzővizéből, hogy jó szottyos legyen. Végül hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet is. Ha kell, utánsózzuk.
  3. A tányéron jól megszórjuk reszelt parmezánnal, és már kezdődhet is a lakoma.

Vagy legyen inkább carbonara spagetti az ebéd?

Gyors étel spagetti carbonara (Fotó: Getty Images)

Spagetti carbonara (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 csomag spagetti
  • 25 dkg bacon (gondolom, momentán pancettát senki sem tart otthon)
  • 2 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • parmezán reszelve, jó sok

Elkészítés

  1. Megfőzzük a tésztát. Ha jónak találjuk, leszűrjük, de a főzővizéből elteszünk egy bögrényit.
  2. Közben a felkockázott (csíkozott) bacon zsírját egy nagy serpenyőben kisütjük, megpirítjuk. A szalonnát és a zsírt összeforgatjuk a leszűrt tésztával.
  3. A tojásokat egy tálban felverjük, reszelünk bele parmezánt, majd ráöntjük a tésztára és szintén jól összeforgatjuk. Vigyázzunk, hogy ne süljön rá, mint egy rántotta. Adjunk hozzá egy kicsit a tészta főzőlevéből, hogy gusztusosan cuppogós legyen. 

Adhatunk hozzá jégsalátát fokhagymával és olívaolajjal ízesítve, de nem létszükséglet.

És hogy (még legalább az első nap) szuper háziasszonyoknak tűnjünk, rögtönözzünk egy paradicsomlevest is!

Paradicsomleves passzírozott paradicsomból

Hozzávalók

  • 50 dkg passzírozott paradicsom
  • fél liter víz
  • 1 szelet zeller, zellerszár vagy zellerlevél (szárított is jó, csak az íze miatt kell bele)
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés

  1. A passzírozott paradicsomot és a vizet feltesszük egy fazékba főni. Beletesszük a zellert és a sót is.
  2. Amikor felforrt, az olajból és a lisztből könnyű rántást készítünk, amikor zsemleszínűre sül a liszt, felhígítjuk kevés hideg vízzel, habverővel csomómentesre keverjük gyorsan és beleöntjük a levesbe. Kiforraljuk.

Hagyományosan betűtészta jár hozzá, de anélkül is jó, sőt, az eperlevél is megteszi. Aki szeretné, cukrozza meg.

Van még egy csomó jó ötletünk a túléléshez

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top