Gasztro

Húsvéti süni hidegtál: a formája miatt aktuális már most, és bármikor bevethető

A retro húsvéti csemege most új értelmezést kapott, de ettől még ugyanúgy imádjuk.

Lassan itt az ideje, hogy elgondolkozzunk a húsvéton is, ami pont három hét múlva fog megérkezni, menetrendszerűen. Oké, tudom, hogy most a kisebb gondunk is nagyobb annál, mint azzal foglalkozni, hogy mi kerül a fészkekbe a gyerekeknek, és ha lehet, még kevésbé érdekel, hogy mi kerül majd akkor az asztalra, de hát a feltámadás, az egészen biztosan nem fog elmaradni idén sem, az utolsó pillanatban meg már hiába kapkodunk.

Az előrejelzések szerint minden bizonnyal még húsvétkor is tartani fog a koronavírus járvány, ebből következik, hogy a locsolkodásra idén nem nagyon kell készülni. Legalábbis innen nézve nem tűnik olyan nagy ötletnek, hogy a férfiak házról házra járva biztosítsanak fuvart előzékenyen a vírusnak. De hát, nem vagyok én epidemiológus, a suszter maradjon a kaptafánál, járvány helyett beszéljünk inkább a húsvéti ételekről!

Szent meggyőződésem, hogy egy világjárvány nem ok arra, hogy elmaradjanak az ünnepek, a szokásokon viszont változtathatunk kissé. Ha egy mód van rá, kerüljön csak az asztalra sonka, tojás, kalács, újhagyma, retek, tulipán és koronavírus hidegtál.

Retro falatkák (Fotó: Belső Olga)

Koronavírus hidegtál. Erre egyikünk sem számított. (A szerző fotója)

Eredetileg persze nem ez a neve, hanem süni, vagy valami hasonló, és eredetileg nem is ízetlen tréfának szántuk a dolgot, hanem a retro húsvét vonalon szerettünk volna remek ötleteket adni, és amikor kész lett, mi is csak álltunk és néztük döbbenten: ez aktuálisabbra sikerült, mint szerettük volna.

De ha már így alakult, akkor legyen ez egy emlékműve az idei, furcsa húsvétnak és a magyar életigenlésnek!

Na de, most már beszéljünk tényleg az ételről. A fogpiszkálóra böködött fasírtgolyó méltán népszerű előétel, mivel praktikus falatkákból áll, nem kell hozzá még tányér sem, sőt leülni sem kell hozzá. Olyan, mint egy tál pogácsa, csak több benne az íz meg a fantázia és kevesebb a szénhidrát. Egy baj van csak vele: valahogy fixálni kell, mint az asztali virágdíszt az oázis, különben egyszerűen eldőlnek a falatkák és úgy fog kinézni a hidegtál, amit a rusztikus szó már nem fejez ki elég hűen: kusza lesz és rendetlen. Erre a feladatra egy fej káposztát fogunk kijelölni.

Ezek után még két dolgot kell eldönteni: hogy mivel ízesítsük a fasírtot, illetve, hogy mit szúrjunk még a fogpiszkálóra. Előbbinél én az egyszerűség híve vagyok, sőt valahogy van az a beidegződésem, hogy egy partiétel akkor jó, ha utána, hogy is mondjam, partiképesek maradunk, de legalábbis beszélgethetünk anélkül, hogy a hagyma- és fokhagymaillatú szavainkkal feltűnően nagy üres helyet alakítanánk ki magunk körül.

Ízesítésnek én általában sajtot és csemegeuborkát választok, de ha úgy gondolod, nyugodtan használhatsz aszalt paradicsomot, olajbogyót, kapribogyót, egy szem koktélparadicsomot, vagy ami éppen van otthon. 

Süni hidegtál 

A hidegtál összeállítása kíván némi türelmet, de gondolj arra, hogy a végén hatalmas sikerélmény lesz a jutalmad, és még nevettek is egy jót.

Félig kész süni hidegtál (Fotó: Belső Olga)

Félig kész (punk) Sün Balázs (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 1 kg darált sertéshús, comb vagy lapocka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1,5 tk. só
  • 1 tojás
  • 1 ek. mustár
  • 2 csipet szerecsendió
  • 2 csapott ek. panírmorzsa
  • olaj a sütéshez

Az összeállításhoz

  • 1 közepes fej káposzta (lemértem, 20 cm átmérőjű volt az enyém)
  • 20 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista, stb.)
  • fél üveg csemegeuborka (mini, 6-9 cm-es)

Elkészítés

  1. Kikeverjük a húsgolyóhoz a masszát, amit úgy kell csinálni, hogy mindent belerakunk egy tálba és a kezünkkel jól összegyúrjuk. A panírmorzsát is a masszába keverjük, ez fogja kissé lágyítani a húst, hogy ne legyen a végén kemény a húsgolyó.
  2. Feltesszük forrósodni az olajat (bő olajban sütjük) és elkezdjük gömbölygetni a húsgolyókat, nagyjából 3 cm átmérőjűek legyenek. Amikor elég forró az olaj, beleteszünk egyszerre annyit, hogy még tudjanak úszni. A színükön látszik, hogy mikor vannak készen, szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőre tesszük.
  3. Közben gömbölygetjük a következő adagot, azt is kisütjük.
  4. Menet közben felvágjuk a sajtot és az uborkát. Szűk egy-egy centiméter magas lehet mindkettő, különben nem fognak ráférni a fogpiszkálóra.
  5. Amikor kisült az összes húsgolyó, sőt, ki is hűlt, elkezdjük összeállítani a sünit. Készüljünk, hogy jó sok idő el fog vele telni, de nyugodtan segíthetnek a gyerekek, imádni fogják! Az eljárás a következő: felszúrjuk a fogpiszkálóra az első húsgolyót úgy, hogy a túloldalon kibukkanjon a hegye, majd rábökjük a káposzta legtetejére. Ez az igazodási pont, e köré fogjuk majd igazítani a többi falatot. Lényeg, hogy jó szorosan álljanak egymás mellett, nem csak úgy random szurkálunk, mert akkor nem fog jól kinézni.
  6. Amikor már felszúrtunk egy jó adag fasírtot és épp elkezdenénk unni, jöhetnek a sajtdarabkák, amiket szintén felszúrunk a fasírt fölé a fogpiszkálóra, utána pedig felkerülnek az uborkadarabkák is. Vagy amit használni szeretnénk.
  7. Addig ismételjük, amíg az összes húsgolyó el nem foglalja a méltó helyét.

A falatkák percek alatt el fognak fogyni, olyan finomak, végül pedig ottmarad nekünk egy kilyuggatott fej káposzta. Jelenleg nem olyan időket élünk, hogy pazarolhatnánk, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy használjátok fel! Lehet belőle coleslaw saláta, paradicsomos káposzta, káposztás tészta, ecetes lében káposztasaláta, vagy egyétek meg a sonkához.  

Sonka, kalács, hidegtál is kelleni fog húsvétra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top