Gasztro

„Azt eszed, ami van, vagy éhen maradsz” – gyerekbiztos receptek válogatósoknak

A karantén nem az a helyzet, amikor válogatni lehet, ezért olyan recepteket hoztunk, amiket majdnem minden gyerek szeret.

Múlt hét csütörtök óta vagyunk bezárva, önkéntesen vonultunk karanténba három gyerekkel. Közülük az egyik vegetáriánus, a másik válogatós, a harmadik szerencsére bármit megeszik, amíg nincs benne borsó. Ez így azért eléggé feladta a leckét, hogy milyen ételeket főzzünk itthon.

A válogatós gyerek azt jelenti, hogy mindennap megy a harc, mert pont azt nem akarja megenni, ami aznap az ebéd.

Hiába, hogy tegnap még szerette a spenótot, ma épp olyan kedve van, hogy krokodilkönnyeket hullat miatta. Márpedig a jelenlegi helyzetben nem lehet folyton boltba rohangálni, hogy a gyerekek aktuális hisztériáit kövessük, előre megtervezett menühöz vásárolt mindenki, nincs helye a válogatásnak. Amikor nincs épp vészhelyzet, akkor az ember alkudozik a gyerekkel, megtanulja kitrükközni, de most, hogy felfordult az életünk, eljön mindennap az a pont, hogy azt mondjuk: „Azt eszed, ami van, vagy éhen maradsz.” Esetemben ezt be is szoktam tartani, és inkább kibírom a hiszti öt fokozatát, míg végül csak leül és megeszi, majd közli, hogy milyen finom volt. És akkor az egyszeri anya feje kicsit felrobban.

Olgáéknál is van egy válogatós gyerek, és kollégám még remekül is tud főzni, ezért tőle kértem segítséget, hogy mondjon olyan recepteket melyek nagyjából lefedik a válogatósok igényeit, mert mégsem lehet folyton tejfölös tésztán és csokin élni, amíg itthon vannak karanténban.

„A fiam borzalmasan szelektív evő, leginkább csak édességet enne, és mielőtt elkezdenének miatta ostorozni, jelzem, hogy nem félreneveltem, hanem már kisbaba korában is csak a gyümölcsös, édes ízű babaételt volt hajlandó megenni. A feladat tehát az, hogy ügyesen áttereljem a cukrostól a rendes ételek felé, ami azért nehéz, mert nemigen van benne mintázat, teljesen esetleges, hogy mikor mit fogad el és mit nem. Húsokból a színhúst általában hajlandó megenni, már ha szerencsém van, mert ha éppen a köret tetszik neki aznap, akkor csak azt eszik. Vagy hús, vagy köret, ne legyek telhetetlen. A zöldségeket utálja, nincs az az isten, hogy megegye, kivéve… tádám… a spenótot.

Nincs helye most a válogatásnak!

Nincs helye most a válogatásnak! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Szerencsére a tojást, sajtot is megeszi, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ételben is, hanem inkább magában. Mármint előtte nyilván megsütöm neki a tojást, nem nyersen eszi. A tésztákat is megeszi, feltéve, hogy valami olasz típusú (szerintem először az apjának akart vele imponálni, aztán rájött, hogy finom).

A biztonság kedvéért mindig hagyok neki üres tésztát, aztán kimuzsikálom belőle, hogy mit szeretne rá. Nutellát. Azt nem kapsz. Akkor fokhagymát és parmezánt. Oké, az mehet.

Levest nem eszik, kivéve a brokkolikrémlevest, csak sajnálja rá az időt, hogy a szájába kanalazza, de rájöttem, hogy nagy átmérőjű szilikon szívószállal hajlandó a bögréből kiszippantani. Került a gyerekbe aznap zöldség, szép eredmény, vállveregetés. Jó, hát tényleg baromi lehangoló, hogy főzöm a jobbnál jobb kajákat, ő meg a finisben mindig megérkezik a konyhába, és leszögezi, hogy oké, akkor ő a levesből nem fog enni, mi ez a köret? Akkor abból sem, nokedli nincs? És ha nem talál a húson semmi gyanúsat, akkor azt esetleg a szájához emeli. De legalább a desszert visszatartásával sakkban tudom tartani, az is valami.”

Gyerekbiztos csirkepörkölt

A csirkepörkölt jó étel… lenne, ha nem lennének a csirkecombon olyan gyanús részek, mit csont és bőr. A színhús jöhet, az viszont a mellen van nagy mennyiségben. De hát hol van az megírva, hogy csirkepörkölt csak combból készülhet?

Hozzávalók

  • 1 egész csirkemell (vagy kettő, és akkor mindent duplázunk)
  • 3 ek. olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1 dl tejföl
  • 1 csapott ek. liszt
  • normál esetben tennénk bele lestyánt, borsot, esetleg egy paradicsomot, pár szelet paprikát is, ám most semmiképp!
Nincs helye most a válogatásnak!

Csirkepörkölt mellfiléből (Kép: Belső Olga)

Elkészítés

  1. A csirkemellről lefejtjük az összes gyanús részt, zsírt, csontot, porcot, inat, mindent, csak a színhús maradjon! Gusztusos méretű kockákra vágjuk. Olajat hevítünk egy fazékban, rádobjuk a felaprított hagymát, megdinszteljük. Amikor megpuhult a hagyma, félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a fűszerpaprikát. Rádobjuk a húst és kifehéredésig kevergetjük.
  2. Ekkor sózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lefedjük, és főzzük vagy tíz percig. Utána levesszük a fedőt és úgy is forraljuk egy keveset. Végül tejfölös habarást készítünk: a tejfölbe belekeverjük a lisztet, felhígítjuk egy merőkanál pörköltszafttal majd visszaöntjük a fazékba. Kiforraljuk, és már kész is a gyerekbiztos csirkepaprikás.

Nokedli

A nokedlit általában szeretik a gyerekek, ráadásul közben azzal áltathatjuk magunkat, hogy a tojás miatt fehérje is került beléjük, nem csak liszt.

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt (vagy 40, és akkor duplázunk mindent)
  • 2 tojás
  • 1,2 dl víz
  • negyed tk. só

Elkészítés

  1. Felteszünk forrni egy fazék sós vizet. A lisztbe belekeverjük a sót, beleütjük a tojásokat majd apránként felöntjük a vízzel és elkeverjük. Nem kell csomómentesnek lenni, nem kell kidolgozni sem, csak ne legyenek benne száraz liszt zárványok.
  2. Nokedliszaggató segítségével beleszaggatjuk a forró vízbe a tésztát. Amikor feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, leöblítjük. Ha nincs nokedliszaggatónk, kis vágódeszkáról, kés segítségével is készíthetünk nokedlit.
Nincs helye most a válogatásnak!

Kép: Getty Images

Tojásos nokedli

Ha véletlen nem fogyott volna el a nokedli (vagy mégsem hajlandó megenni a gyerek a csirkepaprikást), készítsünk belőle tojásos nokedlit.

Hozzávalók

  • nokedli (elkészítését lásd fent)
  • 3 tojás
  • 3 ek. olaj

Elkészítés

  1. Melegítsük fel az olajat egy fazékban, tegyük rá a nokedlit, forgassuk át. Öntsük rá a felvert tojást, forgassuk át, hogy egyenletesen befedje és rásüljön. Ízlés kérdése, hogy mennyire szeretjük, hogy megszilárduljon a tojás a nokedlin, tapasztalatom szerint a gyerekek a sziklaszilárd tojásban bíznak.

Csirkés rizottó

A csirkepörkölt maradékát másnap reciklálhatjuk rizottónak.

Hozzávalók

  • csirkepörkölt maradéka (minél több szaftja van, annál jobb)
  • egy bögre rizs
  • víz
  • parmezán
Nincs helye most a válogatásnak!

Rizottó (kép: Getty Images)

Elkészítés

  1. A rizsre rátesszük a csirkepörköltöt a szaftjával együtt, összekeverjük, lefedjük és pároljuk. Időnként felemeljük a fedőt és megnézzük, mi újság bent. Meg is kevergetjük, ez a rizottó lényege. Amikor a csirkepörkölt szaftját már beszívta a rizs, vízzel pótoljuk a nedvességet.
  2. Újra lefedjük, majd időnként megkeverjük, pótoljuk a vizet, ha kell. Akkor van kész, amikor a rizs teljesen megpuhult. Végül belekeverjünk egy-két marék reszelt parmezánt és kész is az étel.

Gyerekbiztos bolognai spagetti

Hozzávalók

  • 4 ek. olaj
  • 1 fej hagyma
  • fél kg darált sertéshús, pl. comb vagy lapocka
  • fél l passzírozott paradicsom
  • 1 tk. szárított bazsalikom
  • 1-2 ek. olívaolaj az íze miatt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • spagetti
Bolognai spagetti (Kép: Getty Images)

Bolognai spagetti (Kép: Getty Images)

Elkészítés

  1. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a húst és kifehéredésig sütjük. Sózzuk, felöntjük a passzírozott paradicsommal és még egy kevés vízzel hígítjuk.
  2. Sózzuk, beletesszük a bazsalikomot, a fokhagymát zúzva és csorgatunk bele kevés olívaolajat is. Lefedve főzzük fél órán át, majd fedő nélkül még fél óráig. Az utolsó húsz percben megfőzzük a spagettit is. Tálaláskor nem kell különböző olasz csodasajtokkal görcsölni, jó lesz a trappista is, vagy amit épp megeszik a gyerek.

Brownie

Legyen egy egyszerű süti is, amit a gyerek maga is el tud készíteni, nem kell a szülő fülét rágnia érte.

Hozzávalók (kb. 20×30 cm-es tepsihez)

  • 9 ek. liszt
  • 9 ek. cukor
  • 7 ek. tej
  • 7 ek. étolaj
  • 4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 tojás
Brownie (Kép: Pixabay)

Brownie (Kép: Pixabay)

Elkészítés

  1. A hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Sütőpapírral kibéleljük a sütőformát, beleöntjük a masszát, majd beküldjük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha van, légkeveréssel sütjük, kb. 8 percig. A lényeg, hogy a közepe lágy maradjon.

Bár a vásárlás nem egyszerű, online és élőben is akadozik az élelmiszer-ellátás, de bízzunk benne, hogy hamarosan helyreáll, és akkor tényleg meg tudjuk venni ezekhez a gyerekbiztos receptekhez a hozzávalókat maradéktalanul. Addig is, kitartást és rengeteg türelmet kívánunk a karantén alatt minden válogatós gyerek szüleinek.

További ötletek karanténkonyhára:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top