Gasztro

Az idei sonkák átmentek a Nébih-teszten, lehet bátran fogyasztani

Bár ez a húsvét minden bizonnyal kevésbé lesz családias és jó hangulatú, mint általában, de legalább vigasztaljon a tudat, hogy a Nébih terméktesztje során ellenőrzött húsvéti sonkák mind megfelelnek az élelmiszer-biztonsági előírásoknak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a húsvét előtt fellelhető széles kínálatból ezúttal az alábbi vizsgálatokat végezte el a fogyasztók érdekében: a sertéscombból készült darabolt sonka, kötözött sonka, füstölt sonka nyers termékeket ellenőrizte. Összesen 19 előállító 22 terméke került a hatósági kosárba, közülük 21 magyar és 1 szlovák gyártású volt.

A vizsgálat során a hatóság munkatársai megállapításokat tettek:

  • A húskészítmények közül 7 termék megnevezésében nem szerepelt a sonka elnevezés, de előállításuk hasonló a sonkáéhoz.
  • A szakemberek megmérték többek között a sonkák víz-, nitrit-, nitrát-, nátrium-klorid tartalmát és vízaktivitását. A sótartalom vizsgálata alapján 4 termék kisebb mértékben meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint meghatározott maximum értéket.
  • A nitrittartalom egyiknél sem lépte túl a megengedett szintet.
  • Két termék esetén a gyártók által küldött recept alapján a gyártáskor hozzáadott nátrium-nitrit mennyiség meghaladta a jogszabályban megengedett határértéket, ugyanakkor a késztermékből laboratóriumi vizsgálattal kimutatott nitrittartalom megfelelőnek bizonyult.
  • A sonkák jelölésének ellenőrzése során a 22 terméknél összesen 18 esetben állapítottak meg jelölési hibákat a szakemberek.

A termék szezonalitása miatt a Nébih hatósági felügyelői 4, kockázatbecslés alapján kiválasztott előállítónál üzemellenőrzést is tartottak, kiemelt figyelmet fordítva a higiéniai megfelelésekre. Egy esetben tártak fel kisebb higiéniai problémát, amelyért a vállalkozót figyelmeztették.

A vizsgálatok során tapasztalt hiányosságok miatt a Nébih az érintett vállalkozásokkal szemben a jogsértés súlyosságának megfelelően jár el.

(via MTI)

Még több húsvét az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top