Gasztro

Húsvéti répatorta – bögrésen is

Ha nem mondod el, miből készült, a pasik is imádni fogják!

Az idei húsvét valószínűleg hosszú időre beírja magát az emlékezetünkbe, sütni-főzni talán több időnk lesz, a hozzávalók beszerzése viszont nem biztos, hogy olyan simán megy majd, mint máskor. Bár nem kell a répatortához semmi extra – hacsak a mascarpone nem tartozik nálad ebbe a kategóriába – jobb, ha időben nekilátsz az összetevők beszerzésének. Így tuti el tudod majd készíteni!

Almás répatorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor 
  • 4 tojás
  • 10 dkg pirított darált dió vagy mogyoró
  • 1 csipet só
  • Fahéj ízlés szerint
  • 2.5 dl napraforgó olaj
  • 35 dkg hámozott sárgarépa lereszelve
  • 1 alma lereszelve

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 flakon tejszínhab
  • 1 narancs
  • 6 dkg cukor

Elkészítés:

  1. Keverd össze egy tálban a száraz hozzávalókat, majd add hozzá az olajjal elkevert tojásokat és a reszelt répát-almát. Dolgozd jól össze egy fakanállal, majd simítsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába. 
  2. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 40 percig – szükség van ennyire, hogy a közepe is jól átsüljön, ha a teteje túlpirulna, terítsd le sütőpapírral vagy alufóliával, így nem fog megégni. A biztonság kedvéért végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből.
  3. Amíg a torta készül, foglalkozz a krémmel: tedd egy tálba a mascarponet, keverd bele a cukrot és több részletben forgasd bele a tejszínhabot. Ha könnyen kenhető krémmé összedolgoztad a hozzávalókat, reszeld bele a narancshéjat és lazítsd egy kevés narancslével (ezt csak apránként keverd hozzá, nehogy túl folyós legyen!)
  4. Ha a torta teljesen kihűlt, vond be a krémmel. Tedd hűtőbe és szeleteld fel. A tetejét megszórhatod pirított dióval, nem fog neki rosszat tenni.
Húsvéti répatorta - Fotó: Getty Images

Húsvéti répatorta – Fotó: Getty Images

Bögrés répatorta

Hozzávalók (kisebb méretű, 2 dl-s bögrét használva mércének):

  • 1,5 bögre cukor 
  • 2 bögre liszt
  • 4 bögre reszelt répa
  • 2,5 tk. sütőpor
  • Egy nagy csipet só
  • 1,3 bögre napraforgó olaj
  • 4 tojás
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 0,5 tk. őrölt szegfűbors
  • 0,5 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 pohár darált dió

Tipp: ha híján lennél a fűszereknek, de akad otthon karácsonyról mézeskalácsfűszer, akkor annak most nagy hasznát veheted!

Hozzávalók a krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g krémsajt
  • 50 g vaj
  • 0,75 bögre cukor
  • 4 ek. narancslé

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat keverd el a szárazakkal, a nedveseket pedig a nedvesekkel, majd a kettőt öntsd egybe és jól dolgozd össze. 
  2. Hagyd állni 20 percig, aztán öntsd sütőpapírral bélelt tortaformába és told 180 fokra előmelegített sütőbe. Vigyázz, mert nagyra nő, úgyhogy ne töltsd teljesen tele a sütőformát! 
  3. Süsd 45-50 percig, mindenképp végezz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből.
  4. A krémmel biztosan nem fog meggyűlni a bajod, hiszen elég alaposan összekeverni a hozzávalókat úgy, hogy a narancslé legyen az utolsó.
  5. Ha kihűlt a torta, vond be a krémmel és 1-2 órára tedd hűtőbe.

Tipp: Ez a recept remekül működik muffinformákkal is, akkor hamarabb átsül, és cupcakeket készíthetsz belőle.

Ha nem elég a tortákból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top