Gasztro

Rakott krumplik Európában: mind más és mind finom

A rakott krumplit nemcsak mi szeretjük. Nézzük csak, hogy készül az olasz, a francia és a bajor rokona!

Biztosan emlékeztek még, voltak azok a boldog békeidők, amikor a gyerekek iskolába jártak, a felnőttek meg dolgozni. Na, ennek a korszaknak a végnapjain elmentem a zöldségeshez krumplit venni, két zsákkal. Közben – én ilyen kedélyesen beszélgetős fajta vagyok – megkérdeztem a tulajdonos nénit, hogy viszik-e a krumplit. Mondta, hogy viszik, viszik, nem is érti, ma délelőtt is eladott annyit, amennyit előtte egy hónap alatt szokott. Hát – kockáztattam meg a választ, alighanem azért, mert sok mindent lehet belőle főzni.

A zöldséges néni kicsit furán nézett rám, köszöni az információt, azt ő is tudja, hogy a krumpli mindenhez IS passzol, vagyis fordítva, a krumplihoz passzol minden, ezért remek kajákat lehet belőle rittyenteni, akármi van hozzá még otthon, csak azt nem érti igazán, hogy erre miért pont most jött rá mindenki. Na, akkor nyögtem be neki a „karantén” és az „izoláció” szót, amitől egy pillanatra (akkor még) megfagyott a levegő, ám ma már ez a mindennapjaink legfőbb szervezője, szinte már hozzá is szoktunk.

Ahogy ahhoz is hozzászoktunk, hogy nem biztos, hogy változatos és friss gyümölcs és zöldség jut minden nap az asztalra, egyszerűen azért, mert senki sem lép ki otthonról csak azért, hogy legyen rukola a salátájába vagy friss eper a tejszínhab alá. Ezeket a szokásokat most, határozatlan időre felfüggesztettük, de hát

fogjuk ezt fel úgy, hogy gasztronómiai értelemben meghosszabbítottuk a telet, és abból főzünk, amit tárolni lehet.

Nem nagy kaland, megoldjuk, főleg, ha van krumpli, mert azt nagyon szeretjük. Főleg akkor, ha rakott.

Rakott krumpli sokféle van a világon, nemcsak a miénk, a főtt tojásos-kolbászos. Persze, a miénk a legfinomabb, ha ismerjük a csínját-bínját, és jól el tudjuk készíteni. Le fogom írni, hogy kell. Van például a francia rakott krumpli, amibe isten ments, hogy olyan durva ízek kerüljenek, mint a kolbász, oda lágy tejszín, vaj és menő sajt illik. Az olaszoknak is van rakott krumplijuk, ők természetesen mozzarellát, szalámit, parmezánt és olívaolajat tesznek bele. A bajorok meg sonkát, hiába, a rakott krumpli egy nagy közhely, és mint minden közhely: igaz. Ennyit a filozófiáról, következzék a gasztronómia.

Olasz rakott krumpli – Gateau de patate, vagyis krumplitorta

Valójában nem is rakott, hanem egyszerűen belekeverik az összenyomott főtt krumpliba a hozzávalókat, a tetejére kerül még egy kis parmezán és zsemlemorzsa, amit további olívaolajjal tesznek még becsesebbé, és jól összesütik. Isteni eledel, mindenki szeretni fogja.

Fotó: Jiří Poláček/Ifood SM/Profimedia

Fotó: Jiří Poláček/Ifood SM/Profimedia

Hozzávalók

  • fél kg krumpli, lehetőleg a sárga fajta, amiből a krumplipürét is szoktuk készíteni, vagy ami van
  • 2 tojás
  • 10 dkg mozzarella
  • 5 dkg nem paprikás szalámi
  • 5 dkg füstölt, főtt sonka
  • 4 ek. parmezán
  • olívaolaj
  • só, bors
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. A krumplit egészben, sós vízben megfőzzük. Megvárjuk, míg nagyjából kihűl, lehúzzuk a héját majd átnyomjuk krumplinyomón.
  2. Kockára vágjuk a sonkát, a szalámit és a mozzarellát. A mozzarellát ezután tiszta konyharuhába csomagoljuk és kinyomjuk belőle a nedvességet.
  3. Hozzákeverjük a krumplihoz a tojást, a sót, a borsot, locsolunk rá olívaolajat, szórunk rá 2 evőkanál parmezánt. Beletesszük a felkockázott mozzarellát, sonkát és szalámit is, jól összekeverjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk.
  4. Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd egyenlegesen belesimítjuk a krumplis masszát. A tetejére szórunk még parmezánt, zsemlemorzsát, meglocsoljuk további olívaolajjal.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit kihűlni, hogy ne essen szét.

Francia rakott krumpli

A francia rakott krumplihoz a burgonyát nagyon vékony karikákra vágjuk. Ebben a változatban egyáltalán nincs hús, csak vaj, tejszín és sajt, meg persze a fűszerek. Nagyon lágy, nagyon finom.

Fotó: Sea Wave/Alamy/Profimedia

Fotó: Sea Wave/Alamy/Profimedia

Hozzávalók

  • 1,5 kg krumpli
  • 4 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg gruyère sajt (helyettesíthető mondjuk cheddarral, vagy más, aromás, félkemény sajttal)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés

  1. A krumplit nyersen meghámozzuk és pár milliméter vékony szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. A sajtot lereszeljük.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt 180 °C-ra.
  3. Olvasszuk fel a vajat, keverjük bele a tejszínbe, zúzzuk bele a fokhagymát, tegyük bele a sót és a fűszereket is.
  4. Vajazzunk ki egy tepsit, az alját rakjuk ki a krumplival és öntsük rá a tejszínes keverék felét, majd szórjuk rá a sajt felét. Jöhet a következő réteg, ami ugyanígy készül. A tetejére kerülő sajtot egyelőre tegyük félre.
  5. Borítsuk le alufóliával, majd toljuk be a sütőbe. Legalább egy óra kelleni fog neki, de számoljunk inkább 70 perccel!
  6. Végül szedjük le óvatosan a fóliát, szórjuk meg a tetejét sajttal, toljuk vissza a sütőbe és süssük még addig, amíg szép színe nem lesz a sajtnak. Kész, fogyaszthatjuk is.

Rakott krumpli

Ez a miénk. Nagyon fontos, hogy jóféle füstölt kolbászból készüljön, és legalább ennyire lényeges az is, hogy jó sok tejföl kerüljön rá, különben száraz lesz, ami egyáltalán nem kellemes.

Hozzávalók

  • 1,5 kg krumpli
  • 40 cm kolbász
  • 10 tojás
  • 40 dkg tejföl
  • 5 dkg zsír
  • 20 dkg reszelt sajt (nem kötelező)
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés

  1. A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd amikor már puha, hideg vizet engedünk rá. Amikor meg tudjuk fogni, lehúzzuk a héját, karikákra vágjuk.
  2. Közben megfőzzük a tojásokat is, forrástól számítva 10 percig, utána szintén hideg vizet öntünk rá. Szintén megpucoljuk, karikákra szeleteljük.
  3. A kolbászt úgyszintén felkarikázzuk, de csak miután lehúztuk a héját.
  4. Kizsírozunk egy tepsit, a maradék zsírt belekeverjük a tejfölbe. Elkezdjük rétegezni. A tepsi aljára lehelyezünk egy réteg krumplit, sózzuk, arra jön a kolbász, majd a tojás. Meglocsoljuk alaposan a zsíros tejföllel, sózzuk, borsozzuk, majd jöhet a következő réteg krumpli, kolbász, tojás, tejföl. A tetejét megszórjuk szerecsendióval és reszelt sajttal, ha szeretnénk.
  5. Betoljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe és készre sütjük. Akkor jó, amikor a tepsi szélén felbugyognak az ízek.

Bajor rakott krumpli

Fél centi vastag krumplikarikák tejfölös-sonkás szószban sütve.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg főtt-füstölt sonka
  • 3 dl tejföl
  • fél dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • só, bors
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg reszelt trappista

Elkészítés

  1. A krumplit megfőzzük egészben, majd lehúzzuk a héját és fél centiméter vastag karikákra vágjuk.
  2. Most elkészítjük a szószt: a tejfölbe belekeverjük a tejszínt, a tojások sárgáját, majd belekeverjük a sonkát is, végül beleforgatjuk a krumplit.
  3. Kivajazunk egy tepsit, beleöntjük a szószos krumplit, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal és 180 °C-os sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Kedved támadt kipróbálni valamelyiket?

Vagy inkább valami mást főznél krumpliból?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top